El Govern central estudia la història clínica digital, que es posarà en marxa en 2010

Actualizado: viernes, 17 abril 2009 20:33

Els metges podran conèixer la informació més rellevant dels pacients i dispensar fàrmacs sense necessitat de recepta en paper


MADRID, 17 Abr. ([OTR]/PRESS) -

El Consell de Ministres, durant la seva reunió setmanal, ha estudiat l'informe sobre la implantació de la història clínica digital en el Sistema Nacional de Salut, que es portarà a terme a partir del 2010 i que facilitarà l'atenció sanitària, mentre que acosta els metges la informació més rellevant dels pacients, fàcil i ràpidament. El País Valencià i les Illes Balears seran les pioneres a implantar aquest sistema aquest mateix any, tot i que també podria sumar-se Múrcia.

La reunió del Consell de Ministres va estudiar avui l'informe referent a la implantació de l'historial clínic digital en el sistema sanitari espanyol, la experiència pilot del qual es posarà en marxa aquest mateix any en algunes comunitats, tot i que la seva posada en marxa definitiva es portarà a terme en tot el país al llarg del 2010.

Durant l'habitual roda de premsa posterior a la reunió de ministres, la vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, va anunciar que "es tracta d'un projecte de modernització en el qual han treballant de manera molt activa l'Administració general de l'Estat, les comunitats autònomes, els professionals sanitaris, les societats científiques i de bioètica i les associacions ciutadanes".

L'objectiu del nou sistema és garantir una millor qualitat i seguretat de l'assistència sanitària, permetent que els professionals mèdics puguin accedir a la informació més rellevant de cada pacient i protegint, al seu torn, el dret a la intimitat dels ciutadans.

La decisió d'aprovar el projecte es va prendre durant el Consell Interterritorial del 10 d'octubre del 2007, en què les diferents comunitats autònomes van debatre i van consensuar la iniciativa. Ara, el projecte encara la seva última fase de desenvolupament amb les proves per treballar amb pacients reals.

"L'informe que hem conegut avui ens dóna compte d'importants avenços realitzats en la tasca d'integrar la informació clínica sobre cada pacient en tot procés assistencial, que es concreten en la creació d'una base de dades de targeta sanitària comuna en tot el SNS", ha assenyalat la vicepresidenta.

Alhora, De la Vega va qualificar aquest pas d'"importantíssim", ja que assegura el "bon funcionament del sistema i, sobretot, per als ciutadans". En aquest sentit, ha explicat que "quan, per exemple, un pacient es traslladi d'una comunitat a una altra, el professional mèdic que li atengui disposarà immediatament de les dades rellevants de la seva història clínica". D'altra banda, aportarà seguretat al pacient i es facilitarà la prescripció i dispensació de medicaments, ja que "podran comprar-se en qualsevol farmàcia del país sense recepta en paper".

El sistema funcionarà gràcies a la creació d'una Base de Dades de Targeta Sanitària comuna per al conjunt del Sistema Nacional de Salut, que "permet la identificació, inequívoca, de cada ciutadà gràcies a la integració de la informació procedent de totes les targetes sanitàries de la Tresoreria General de la Seguretat Social i del Ministeri de Justícia".

Alhora, el Govern ha donat llum verda a una intranet sanitària, que permet l'intercanvi d'informació entre diferents comunitats autònomes, el Node Central del qual està allotjat al ministeri de Sanitat i Política Social.

BALEARS I COMUNITAT VALENCIANA, LES PIONERES

El nou sistema portarà a terme un projecte pilot aquest mateix any, que es posarà en funcionament a Balears i el País Valencià -concretament a Inca (Balears) i Gandia (Comunitat Valenciana)-. Tot i això, Múrcia podria acollir-se també a aquest aviat projecte pioner, mentre que en els mesos següents, altres set comunitats autònomes -Andalusia, Cantàbria, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Catalunya, Extremadura i la Rioja- podrien sumar-se a l'experiment.

L'objectiu és que al llarg de l'any es culminin les proves amb una avaluació final i el projecte pugui estendre's a la totalitat del territori en 2010. La iniciativa de la Història Clínica Digital s'emmarca dins del Pla de Qualitat del Sistema Nacional de Salut, que té 141 milions d'euros procedents de l'Administració central gràcies al seu Pla Avança, i de 111 milions aportats per les comunitats autònomes entre 2006 i 2008.

Una de les novetats que suposa el projecte és que els pacients podran accedir per via electrònica, a través de sistemes segurs, a les dades resumits més rellevants de la seva història clínica, i conèixer des de quins centres i serveis s'ha accedit a la informació que els afecta. Amb això, el Ministeri de Sanitat es mostra convençut que augmentarà considerablement la seguretat dels pacients, perquè es podran evitar els errors derivats del pren de decisions sota el desconeixement de la informació completa del pacient.