El Govern col·laborarà amb la Fundació Kovacs en l'orientació sanitària dels emigrants balears a l'estranger

Actualizado: miércoles, 13 agosto 2008 14:48

PALMA DE MALLORCA, 13 d'agost (EUROPA PRESS)

La Fundació Balears a l'Exterior i la Fundació Kovacs van signar avui un acord de col·laboració amb l'objectiu de desenvolupar programes d'educació i orientació sanitària enfocats a les molèsties de l'esquena més freqüents entre els emigrants balears a l'estranger i els seus descendents.

La tasca, a la qual la Fundació Balears a l'Exterior aportarà un total de 135.000 euros, es realitzarà a través del Web de l'Esquena de la Fundació Kovacs, plataforma de referència internacional en l'àmbit de les molèsties de l'esquena.

Així, el president de la Fundació Balears a l'Exterior, Jordi Bayona va explicar que el citat acord té dos objectius paral·lels, d'una banda és una operació de projecció internacional d'un treball científic realitzat des de Balears per la Fundació Kovacs, pel que té un impacte "mundial", i té a veure amb totes les patologies relacionades amb el dolor d'esquena, una de les principals causes de les demandes en la sanitat que afecta un 80% de la població.

"D'altra banda, l'acord també donarà suport al col·lectiu de les Balears a l'estranger i als seus descendents, on la majoria d'ells es troben a Amèrica Llatina, països on la sanitat mèdica té certes dificultats per estar al dia de les últimes investigacions científiques i que, per desgràcia, no tenen uns sistemes públics de salut adequats", va assegurar Bayona.

Per la seva banda, el doctor Kovacs va afirmar que un dels principals problemes perquè quan anem al metge ens pugui dir que és el que hem de fer, és que aquest actualitzi els seus coneixements i això en l'àmbit de l'esquena és "especialment difícil" a causa que, d'una banda, es calcula que hi ha més de 30.000 revistes científiques en el món i, d'altra banda, estudis que canvien aspectes del tractament de la malaltia de l'esquena poden aparèixer en revistes molt diverses i en idiomes molt diferents.

"Només un 15% d'allò publicat correspon a estudis prou rigorosos com perquè els seus resultats siguin fiables", va assegurar el doctor Kovacs.

En aquest sentit, el doctor va assenyalar que perquè un metge es mantingui "al dia" hauria de llegir en tots els idiomes en els quals es publiquen aquests articles científics, tenir una formació epidemiològica i estadística suficient per saber si l'estudi que està llegint ha estat prou rigorós o no, i si és així tenir en compte els seus resultats. "En la pràctica això és impossible", va afegir.

Així, el doctor Kovacs va explicar que en el Web de l'Esquena un grup independent de la indústria o de qualsevol interès econòmic d'experts en metodologia de la investigació, revisen tots els estudis científics que es publiquen que tinguin alguna cosa a veure amb la malaltia de l'esquena, analitzen la qualitat científica de cadascun d'aquests estudis i els classifiquen en dos grups: aquells que siguin prou rigorosos com perquè valgui la pena estudiar els seus resultats --que després es tradueixen al castellà i a l'anglès i es posen a disposició dels interessats-- i aquells que per les seves deficiències en el mètode que han seguit no són prou rigorosos pel que és millor no llegir.

"A la població general es li dóna exactament la mateixa informació però de manera compendiada i en un llenguatge comprensible per a una persona que no és professional en l'àmbit de la sanitat", va assenyalar el doctor Kovacs.

D'altra banda, el doctor Kovacs va assegurar que a tot el món és "difícil" mantenir-se al dia degut al gran nombre d'articles científics que es publiquen sobre aquesta qüestió, pels interessos que influeixen que l'actualització no sigui bona i als països en els quals el sistema públic sanitari no són eficients tenen menys eines per defensar -se de la indústria que sempre va fomentar que es venguin i s'apliquin els seus productes.

Alhora, el doctor Kovacs va apuntar que el Web de l'Esquena, des que es va posar en funcionament l'any 2004, ha tingut més de 29 milions de visites, les bases de dades revisades contenien més de 15 milions d'articles, dels quals 15.395 eren referits a molèsties de l'esquena, i d'aquests 835 compleixen els requisits metodològics necessaris per ser "fiables". "L'Àrea dedicat a la població general, fins a gener del 2008, ha rebut més de 29 milions de visites", va afegir.

"Balears no només és sol i platja, també es pot fer tasca científica potent, útil per a la població i independent de la indústria", va sentenciar el doctor Kovacs.

PROJECTES FUNDACIÓ BALEARS A L'EXTERIOR

D'altra banda, Bayona va assenyalar que des de la Fundació Balears a l'Exterior aquest any s'està donant "un pas molt important" referint-se a l'àmbit sociosanitari, ja que, d'una banda, s'ha posat en marxa a l'argentina un servei d'Ajuda a Domicili, i d'altra banda, abans de finals d'any entrarà en funcionament l'operació 'Medicament a cost zero', també a l'argentina, en què el Govern ajudarà a totes les persones jubilades balears o descendents de les balears que tinguin dificultats econòmiques i amb malalties cròniques perquè el medicament tingui un cost zero.

"El conveni que avui signem amb la Fundació Kovacs s'afegeix a un treball d'interès sociolaboral i sociosanitari de de cara als immigrants", va concloure Bayona.