El Govern investigarà la història de la mineria a Mallorca i presentarà un llibre amb els resultats d'aquí a 18 mesos

Actualizado: lunes, 4 agosto 2008 16:12

L'activitat minera va aglutinar uns 600 treballadors a l'illa


PALMA DE MALLORCA, 4 Ago. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Comerç, Indústria i Energia va signar avui un conveni de col·laboració juntament amb la Universitat dels Illes Balears (UIB), el Col·legi Oficial d'Enginyers de Mines, Endesa i Mac Insular, per recopilar informació relativa a la història de la mineria a l'illa, actuació que té un pressupost inicial de 36.000 euros i té com a principal objectiu l'elaboració d'un llibre en un termini de 18 mesos.

Durant la roda de premsa, la rectora de la UIB, Montserrat Casas, va explicar que, tot i que pot ser que es desconegui, la mineria va tenir una importància fonamental pel desenvolupament econòmic de Mallorca.

El president de Mac Insular, empresa que va realitzar la proposta de recopilació de la informació, Àngel Fernández, va destacar que a principis del segle XX hi havia tres zones mineres fonamentals a l'illa -Alaró, Lloseta i Sineu- que reunien a uns 600 treballadors en total.

La recopilació de la informació prendrà com a punt de partida la documentació del Districte de Mines de Balears que es troba a l'Arxiu del Regne de Mallorca, format per 760 expedients de registre i 580 plans de demarcació. Alhora, es recollirà documentació d'arxius municipals, institucionals i empresarials.

Així, una primera sistematització de les fonts, permetrà construir la seqüència del procés, així com plantejar temes a analitzar a partir de la informació recollida.

A Mallorca l'explotació de les mines va començar a principis del segle XIX, quan aquesta va estar lligada als processos de modernització econòmica presents a les illes com el desenvolupament de la indústria tèxtil, la xarxa ferroviària, el procés d'electrificació o la navegació a vapor.

Així, un equip d'investigadors seleccionat i dirigit per la catedràtica del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la UIB, Isabel Moll, s'encarregarà de l'anàlisi dels aspectes patrimonials, tecnològics, econòmics i socials de l'època.

Pel que fa a aquests aspectes socials, Fernández va destacar que Mallorca va ser "portadora de carbó i importadora de mà d'obra". Així, l'estudi permetrà conèixer dades com els itineraris migratoris dels treballadors, el treball en les mines i la salut o les formes d'associació dels miners.

La quantitat de 36.000 euros serà aportada a parts iguals per les diferents entitats amb la finalitat de contribuir a l'execució del conveni.