Greenpeace critica que Balears té un dels sistemes de gestió de residus més contaminants de l'Estat

Actualizado: lunes, 11 febrero 2008 19:00

L'organització destaca la crema de residus a les illes com el principal problema de contaminació de l'arxipèlag

PALMA DE MALLORCA, 11 de febrer (EUROPA PRESS)

L'organització ecologista Greenpeace ha recalcat avui que la crema de residus a Balears és el principal problema de contaminació a les illes, que compten amb un dels sistemes de gestió de residus més contaminants de l'Estat, segons l'entitat, que ha expressat alhora el seu rebuig que les cendres de Son Reus Baix Camp s'utilitzin al costat d'altres materials per a la construcció de carreteres, per ser "molt contaminants".

En un comunicat, Greenpeace ha posat de manifest que l'arxipèlag té un focus de contaminació "molt preocupant", referint-se a la incineradora de residus sòlids urbans de Son Reus Baix Camp). Segons incidí, aquest tipus d'instal·lacions presenten seriosos problemes ambientals, tant en el referit a les emissions a l'atmosfera --dioxines i furans--, com pel problema que suposen les cendres i escòries, "molt tòxiques i perilloses", que es produeixen després de la crema de les escombraries i que, a Mallorca, es dipositen en la seva majoria en abocador.

L'organització va recordar que s'està estudiant la possibilitat d'utilitzar-les, barrejades amb altres materials, per construir carreteres i obres públiques, el que, va lamentar, suposaria agreujar el problema doncs "s'estarien distribuint per tota la Comunitat Autònoma residus molt contaminants".

Al mateix temps, va apuntar que a Mallorca també existeix una planta cimentera que crema residus, infraestructura que, a més d'incorporar al ciment substàncies perilloses, "generen una gran contaminació atmosfèrica" per partícules en suspensió que porten adherides metalls pesants. Altres de les afeccions de les illes, per la seva situació i intensitat de trànsit marítim, és l'exposició a patir abocaments d'hidrocarburs com a conseqüència del trànsit marítim, van agregar des de l'entitat.

Segons ha informat, Greenpeace comença avui a Barcelona una campanya sota el lema '¿Quien contamina?' que portarà al Arctic Sunrise, un dels vaixells de l'organització, per la costa espanyola assenyalant als principals responsables de la contaminació a Espanya.

L'organització comença les seves activitats presentant l'informe 'Contaminació a Espanya' que inclou mapes de punts negres per Comunitats Autònomes i per sectors contaminants.

En el cas de les Balears, el sistema de gestió dels seus residus és un dels més contaminants de tot l'Estat, ja que es fonamenta en la crema de residus en la incineradora de Son Reus Baix Camp, i la cimentera de Lloseta.

L'informe recopila la informació que existeix sobre contaminació. La indústria espanyola reconeix l'abocament a l'aigua de 1.219.709 tones de contaminants a l'any i aquesta dada "només" es refereix a 44 substàncies perilloses de les milers que existeixen.

"Una altra dada significativa aportat pel Ministeri de Medi Ambient és que la contaminació atmosfèrica provoca a Espanya 16.000 morts prematures a l'any, deu vegades més que la mortalitat anual per accidents de trànsit", lamentaren els ecologistes, que van subratllar que la informació científica evidència la "biomagnificació" de contaminants en la fauna espanyola i la seva presència a la nostra dieta.

Greenpeace ha centrat el seu treball en els tres sectors que més contribueixen a aquesta situació. Segons dades de l'Agència Europea del Medi Ambient, el 41,4% de la contaminació de sòls es deu a la producció industrial, el 15,2% a l'abocament i tractament dels residus urbans i el 14,1% als hidrocarburs.

"Una situació que podria solucionar-se si les Administracions públiques no fossin tan permissives amb els qui contaminen i apliquessin els controls marcats per la llei", va manifestar.

L'organització ecologista critica que la contaminació del medi ambient és el resultat de polítiques industrials, de residus i de transport "molt laxes i còmplices amb la indústria", el que ha permès a les empreses obtenir grans beneficis amb els seus negocis, ja que no inclouen els costos associats a la contaminació i al deteriorament de la salut pública.

Així, a Espanya el 100% de la restauració de sòls contaminats se sufraga amb fons públics respecte del 7% de França.

ABOCAMENTS INDUSTRIALS

Segons Greenpeace, la indústria és responsable legalment de les substàncies químiques que produeix, però és "gairebé impossible" fer responsable judicialment al fabricant dels efectes sobre la salut d'una substància tòxica. El resultat és que gairebé 4 milions de treballadors espanyols (el 25,4% del total) estan exposats a substàncies cancerígenes.

Finalment, va ressaltar que el model actual de gestió de residus "és un fracàs". Segons el Ministeri de Medi Ambient, com a mínim el 74,3% dels residus urbans generats acaben cremats en incineradores o enterrats en abocadors. Així, la incineració és una font "molt important" de contaminació ja que la cremada d'escombraries genera residus tòxics i perillosos. A Espanya, a més, s'està optant per cremar residus en cimenteres, "una pràctica encara més contaminant".

Per tot això, Greenpeace reclama la creació d'una Agència de Control de la Contaminació que garanteixi el compliment de la legislació europea i nacional, i abordi el problema de manera global. Alhora, creu necessari un canvi del model de gestió de residus que ni amagui les escombraries ni les cremi. La solució és el model de "residu zero" que planteja aprofitar tots els residus com primera matèria.

Al mateix temps, sol·licita la implantació d'un nou règim de responsabilitat il·limitada per a la indústria petroliera a través de tota la cadena de custòdia. I establir un règim especial de vigilància, control i sanció per a la Badia d'Algesires i Gibraltar.