Greenpeace denuncia la pesca il·legal, la sobreexplotació de les costes balears i demanda mesures de protecció

Actualizado: lunes, 14 julio 2008 16:25

PALMA DE MALLORCA, 14 de juliol (EUROPA PRESS)

L'organització ecologista Greenpeace va exigir avui a bord del seu vaixell Artic Sunrise la declaració d'un santuari per a les tonyines vermells al sud de les Balears, la població de les quals és de les més importants del món, i va reiterar la seva denúncia sobre la sobreexplotació que pateixen els caladors de les costes, a més de les captures il·legals de peixos, "molt característiques de les flotes pertanyents a la zona comunitària".

El responsable de la campanya d'Oceans del col·lectiu, Sebastián Losada, va assenyalar que Espanya té el major índex de captures il·legals de tonyina vermell, ja que les captures reals suposen "més del doble" de les 29.500 tones que estableix cada any la Unió Europea. "Analitzant les captures històriques d'Espanya, hi ha un desfasament de més de 8.000 tones entre el que es declara i el que realment pesquen", va explicar.

Les propostes de Greenpeace són aconseguir reduir la capacitat de pesca i protegir a la població reproductora, "no només de tonyina vermell, sinó d'altres espècies que vénen a fresar a les nostres costes", a més de tancar les pesqueries entre maig i juny. "Una mesura molt fàcil d'aplicar i que no és costosa", va afegir Losada.

Per la seva banda, la responsable de la campanya de Costes, Pilar Marcos, va assenyalar l'actuació humana incideix en la desaparició d'espècies marines, sinó que factors com el canvi climàtic, la contaminació de les aigües "per accident puntual o de manera contínua", també són responsables d'aquests desequilibris ambientals.

URBANISME I COLONITZACIÓ D'ESPÈCIES

"En el Real Club Nàutic de Palma hi ha 3.000 amarratges, cadascun és un punt de contaminació específic. Des del Govern hi ha un esforç per controlar aquest urbanisme, tot i que dels 1.400 quilòmetres de costes, les Balears concentren un 12% de l'oferta d'amarratges al mediterrània", va apuntar Marcs.

Marcs va destacar dos punts negres a Mallorca a nivell ecològic: la destrucció de 25.000 metres quadrats de praderies de posidònia per l'ampliació urbanística de Port Adriano a Calvià, i la construcció d'un camp de golf en Son Bosc (Muro), que acabarà amb una espècie d'orquídia on altres espècies acudeixen a reproduir-se.

D'altra banda, la doctora de l'Institut de Ciències del Mar, Datxa Atienza, va apuntar que les meduses "són el paradigma del desequilibri ambiental" que pateixen les aigües balears, a causa que s'han trobat fa poc exemplars d'aquests organismes i d'altres espècies que provenen d'Àfrica que, a causa de la "tropicalització" del Mediterrània, s'instal·len en aquestes aigües.

Atienza va aclarir que l'increment de meduses es deu a l'augment de temperatura del mar, "una major afluència de nutrients degut a la urbanització costanera que desprèn aquesta contaminació", a més d'altres desequilibris de l'ecosistema; i va recalcar la necessitat d'investigar "amb major profusió" els fons marins balears per garantir la protecció adequada.

Finalment, Losada va anunciar que el vaixell Artic Sunrise partirà cap a Múrcia el pròxim dia 16 de juliol i va recordar a dos companys de Greenpeace al Japó arrestats i imputats per robatori i aplanament per revelar un escàndol relacionat amb el comerç il·legal de productes de balena.