Grimalt rectifica i retira del decret el punt que permetia la realització d'obres en zones turística a l'estiu

Actualizado: miércoles, 27 mayo 2009 17:17

Nadal era "contrari" al punt perquè "entenia que era dolent" per al sector, ha reconegut Horrach


PALMA DE MALLORCA, 27 May. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Medi Ambient, Miquel Àngel Grimalt, ha anunciat avui la retirada en el conegut com a Decret Grimalt del punt que permetia la realització d'obres en zones turístiques durant l'estiu perquè considera que no és "convenient" fer cap actuació que pugui "distorsionar" l'activitat del sector turístic balear.

Després de reunir-se amb el sector hoteler, Grimalt ha reconegut que "no tindria sentit" incorporar una mesura que podria generar problemes en el turisme en una normativa que pretén incentivar les inversions. Alhora, ha confiat que el decret llei s'aprovi pel Consell de Govern durant les pròximes setmanes amb l'objectiu d'"activar determinades inversions".

Per la seva banda, el president de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), Antoni Horrach, ha considerat que no eliminar aquest punt sobre les obres a les zones turístiques seria "desvestir un sant per vestir un altre".

POSSIBLE DESVIAMENT DE TURISTES A ALTRES ZONES

Alhora, ha criticat que l'esborrany del decret llei ha estat "molt mediàtic" i, per tant, existien possibilitats que arribés als touroperadors i es produís un desviament de turistes cap a altres zones.

Preguntat sobre una possible intervenció del president d'UM i conseller de Turisme, Miquel Nadal, en la polèmica sorgida des de la presentació de l'esborrany del decret, Horrach ha reconegut que el 'uemita' era "contrari" al punt perquè "entenia que era dolent" per al sector, tal com ha dit que els ha manifestat a una reunió de la Taula del Turisme.

Alhora, ha assenyalat que en aquesta reunió els hotelers van traslladar a Nadal la seva "preocupació" amb el punt de manera que el conseller els va invitar que es reunissin amb el responsable de Medi Ambient.

Segons han assenyalat des de Medi Ambient, els temes referits a la contaminació acústica són un reflex en el decret d'una llei aprovada a l'any 2006 i que, segons va detallar al seu moment al Parlament, l'ex conseller de Medi Ambient, Jaume Font, va comptar amb el beneplàcit dels hotelers. Tot i això, Horrach es va limitar a manifestar que, en ocasions, els polítics tenen potestat per "fer coses sense consultar", mentre que, actualment, "les coses es diuen prèviament".

Grimalt ha assenyalat que han estat "excessivament confiats" a la presentació del decret que havia "suficient consens" amb els diferents sectors. Tot i això, es va mostrar satisfet d'haver evitat l'aprovació d'"un punt polèmic".

APORTACIONS PER "MILLORAR EL TEXT"

El conseller ha indicat que estan mantenint trobades amb altres sectors econòmics de les illes perquè el projecte sigui "el més consensuat possible". D'altra banda, ha precisat que, des de la presentació del Decret, han rebut "altres aportacions" amb l'objectiu de "millorar el text".

Alhora, va posar èmfasi que la normativa pretén establir un conjunt de mesures urgents per a l'agilitació dels tràmits ambientals per impulsar les inversions i activitats econòmiques, reduint tràmits i terminis de caràcter ambiental.

El Decret, una vegada sigui aprovat pel Consell de Govern, serà publicat l'endemà en el Butlletí Oficial de les Balears (BOIB). La normativa porta per nom 'Decret llei de mesures ambientals per impulsar les inversions i l'activitat econòmica a Balears' i la seva posada en marxa suposarà "reduir, simplificar i agilitar els tràmits" dels al voltant de 350 expedients que tramita la Conselleria anualment.

El text preveu àmbits com avaluacions d'impacte ambiental i avaluacions ambientals estratègiques, residus, espais de rellevància ambiental i responsabilitat ambiental.