Grip.- El Govern constitueix un Comitè permanent de Seguiment Autonòmic per donar informació a tots els sanitaris

Actualizado: jueves, 30 abril 2009 20:15

La Conselleria de Salut mantindrà avui una reunió amb Delegació del Govern per determinar si ha d'intensificar la seguretat en Ports i Aeroports


PALMA DE MALLORCA, 30 Abr. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Salut i Consum ha constituït un Comitè permanent de Seguiment Autonòmic per donar informació "imminent" a tots els responsables sanitaris de Balears, després que ahir l'Organització Mundial de la Salut elevés a cinc el nivell d'alerta davant del brot de nova grip.

En una roda de premsa, el conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs, va recalcar que després de la decisió de l'OMS, el Govern va fer un "canvi de ritme" per afrontar una possible pandèmia de la nova grip constituint el citat òrgan, compost per la directora general de Salut Pública, Margalida Buades; el director general del Servei de Salut, Josep M. Pomar; el cap de Servei d'Epidemiologia de la Direcció General de Salut Pública; un tècnic d'Atenció primària del 061 i un tècnic d'atenció hospitalària.

Thomàs ha recordat que a Balears, ja s'havien activat molts dels protocols previstos davant d'un nivell 5 de l'OMS i, en aquesta línia, ha assenyalat que dilluns passat ja es va constituir el comitè autonòmic per a la prevenció, el control i seguiment d'aquest epidèmia a Balears, presidida per ell i formada per les Conselleries de Presidència i Interior i la Delegació del Govern. A més, ha afegit que aquest mateix dia es va constituir també un comitè tècnic i un altre operatiu, que romanen actius.

El conseller ha insistit en què no existeix "cap situació d'emergència ni d'alarma, sinó d'alerta" i, per aquest motiu, ha avançat que al llarg del dia d'avui, el seu departament es reunirà amb la Delegació del Govern per determinar si s'han d'extremar les mesures de seguretat sanitària en els ports i aeroports de les illes i, en aquest cas, quines actuacions hauria de portar a terme la Conselleria.

D'altra banda, ha destacat que els hospitals de les illes tenen 23.000 dosis antivirals per fer front a aquesta malaltia, que, de moment, no afecta a cap ciutadà resident a Balears, i que són les mateixes que es van adquirir per pal·liar una possible pandèmia de la grip aviària i que no es van haver d 'utilitzar.

LES DOSIS ESTAN ASSEGURADES EN CAS DE PANDÈMIA

Alhora, ha subratllat que l'executiu autonòmic té 119 quilos en base de fosfat per fabricar 160.000 tractaments contra la nova grip, que estarien preparades en "poc temps". Així, ha explicat que la Conselleria té quatre envasadores, de les quals dos estaran a Mallorca, una a Menorca i una a Eivissa, que possibilitaran la producció de 30.000 tractaments per setmana.

Thomàs ha recordat que les distribuïdores no podran enviar el medicament a les farmàcies, que només podran vendre els estocs de dosis existents. Així, ha indicat que el Ministeri de Salut va dictar dilluns passat una norma que establia que només es pot distribuir el tractament als hospitals de referència, amb la finalitat de garantir una "distribució equitativa a qui ho pugui necessitar".

"Tenim una quantitat suficient de dosis, perquè els canals de distribució estan assegurats i, per tant, en aquest aspecte poden estar tranquils els ciutadans d'Espanya", ha destacat el conseller, qui va felicitar els treballadors del personal de neteja de Son Dureta pel seu "exercici de responsabilitat", després d'haver decidit posposar la vaga prevista per al pròxim 4 de maig fins que l'OMS retiri el nivell d'alarma de pandèmia per la nova grip.

Thomàs viatjarà demà a Madrid per assistir al segon Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS) extraordinari que té lloc aquesta setmana perquè la ministra de Sanitat i Política Social, Trinidad Jiménez, i els consellers autonòmics de salut coordinin actuacions contra la nova grip.l