Horrach (FEHM) considera que la pujada de l'IVA "és contrària" al que va parlar amb Zapatero a l'agost

Actualizado: viernes, 9 octubre 2009 16:37

La Federació Hotelera confirma que aquest estiu va obtenir els "pitjors resultats dels últims 30 anys"


PALMA DE MALLORCA, 9 Oct. (EUROPA PRESS) -

L'increment de l'IVA "és contrari al que m'ha dit Zapatero quan em vaig reunir amb ell" durant el mes d'agost passat, ha explicat el president de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), Antoni Horrach, l'únic representant que ha rebut el president del Govern en la seva visita a l'illa amb motiu del despatx amb el rei, Joan Carles I.

I, sobre aquesta qüestió, el representant patronal ha recordat que, en aquell moment, va facilitar al president un llistat de mesures a adoptar per encarar la crisi, en què "no incloem" que no s'incrementés aquest impost, perquè "per a nosaltres és sagrat" i, de fet, ni tan sols se'ls va passar per la cap en la federació que tal possibilitat pogués existir, segons va exposar en declaracions fetes a Europa Press.

Però, en qualsevol cas, "al final no va a ajudar" la tàctica que "aportin més els que tenen més", a la qual "veig el sentit, però no la comparteixo", perquè les empreses del sector "ho estem passant fatal" fins i tot sense que s'intensifiqui la pressió fiscal. Segons la seva opinió, "tot això va a ajudar que cada vegada retallem més", en termes laborals, de demanda als proveïdors i de servei a la clienta.

Segons ha precisat Horrach, els hotelers "cada vegada hem de fer més miracles perquè el client no detecti que una sopa sigui bona, i, al mateix temps, surti al més barata possible". En una dinàmica que ja arriba al seu límit, pel que va aventurar que s'hauran de fer bonificacions fiscals, o bé en el pagament de la Seguretat Social, perquè la principal indústria de Mallorca tingui continuïtat.

Precisament, el president de la FEHM ha fet aquestes apreciacions al descobrir la situació del sector turístic després de l'estiu, i no va dubtar a confirmar "sense alarmisme" que s'han obtingut els "pitjors resultats dels últims 30 anys". I, en aquest sentit, va comentar que "em dóna ràbia que els hotelers [hallamos] estat uns ploraners tota la vida", perquè la situació actual fa semblar molt menys importants altres problemes soferts amb anterioritat.

Reforçant el passat, el portaveu hoteler ha assenyalat que "hem baixat vuit punts el juliol i altres vuit a l'agost . Tot això, acompanyat d'una baixada dels preus en la qual ens hem posat a matar" i, encara tem els resultats que llançarà el mes de setembre, del qual espera ocupacions molt inferiors i nombrosos tancaments anticipats, tot i que "no tants com s'ha dit", d'establiments.

CAIGUDA GENERALITZADA

Concretament, el mes d'agost passat l'ocupació hotelera a Mallorca ha estat del 88,3 %, respecte del 95 % que s'ha arribat a en el mateix mes del 2008, fet que suposa un descens del -6,7% respecte a l'any passat, que ja no s'ha considerat un any bo. Per zones, la caiguda va recular sentir més intensament en Portals Nous (-15,3%), Illetes (-15,2%) i Colònia de Sant Jordi (-14,1%).

Tot i això, cal tenir en compte el descens registrat en àrees com Platja de Palma (-7,3%) o Palmanova-Magaluf (-8,4%), que, tot i que menor, correspon a zones amb una oferta turística molt més desenvolupada. també és significatiu el descens del -5,3% de Palma ciutat, que va passar d'una ocupació del 69,3% l'agost del 2008 --que ja ha estat considerat dolent-- a un 64% en el mateix mes d'aquest any.

Per tipus d'oferta, l'agroturisme va obtenir en el mateix període un 75 % d'ocupació, respecte del 90% que ha arribat a un any enrere, un descens del -15%. Aquesta situació contrasta amb l'evolució positiva de l'1,5% que va obtenir Capdepera, l'únic destí que va progressar, que s'ha situat al 85,4% d'ocupació hotelera. A més, hi ha hagut diverses zones en les quals s'han produït pocs canvis, com Camp de Mar, Cala d'Or, Porto Colom o Cala Figuera.

MENYS HOTELS A L'HIVERN

Pel que fa al pròxim hivern, Horrach espera que es mantingui oberta entorn del "15 o 18 %" de la planta hotelera de l'illa, quan "fa dos anys era el 25 %", una situació que es començarà a produir a final d'octubre i que posa de manifest que es recula en la lluita contra l'estacionalitat turística. Una tendència que al president de la FEHM li "preocupa" que progressi en el futur.