Institut Tecnològic de la Joguina i la CAM desenvolupen un projecte que utilitza la clofolla d'ametlla en els articles

Actualizado: jueves, 10 abril 2008 19:38

PALMA DE MALLORCA, 10 d'abril (EUROPA PRESS)

L'Institut Tecnològic de la Joguina (AIJU), en col·laboració amb Obres Socials de Caixa Mediterrània, ha desenvolupat un innovador projecte que incorpora clofolla d'ametlla a material plàstic per a la fabricació de joguines, amb la finalitat d'augmentar les característiques biodegradables dels articles i al seu torn proporcionar nous usos a residus naturals produïts en cultius mediterranis.

Segons ha informat la CAM en un comunicat, les conclusions de l'informe del departament d'Enginyeria de Producte del centre d'investigació amb seu a Ibi, que té un suport econòmic de 60.000 euros per part de Caixa Mediterrània, destaquen que els estudis realitzats amb polietilè d'alta densitat i poliestirè han demostrat la possibilitat de barrejar i processar mitjançant mètodes convencionals, com extrusió i injecció, compostos de plàstics amb clofolla d'ametlla en proporcions de fins un 45% en pes.

En aquest sentit, des d'AIJU indiquen que "la incorporació de clofolles d'ametlla, un recurs natural renovable, a formulacions de materials plàstics pot contribuir a millorar els problemes mediambientals.

A més, un altre aspecte a considerar és que permeten abaratir el cost del producte final ja que el preu aproximat de la clofolla d'ametlla és aproximadament de 0,20 euros/kg, mentre que el preu de l'HDPE o del PS és més gran. Al mateix temps, amb aquesta substitució parcial se li proporciona al producte un valor afegit".

Aquests reforços naturals asseguren el reciclatge, ja que es descomponen fàcilment sense presentar cap tipus de residu tòxic, i poden ser eliminats per processos de biodegradació. Alhora, aquesta propietat els permet una millor disposició i aprofitament de les peces elaborades amb aquests materials una vegada acabat el seu cicle de vida.

Cap incidir en què l'aspecte visual dels productes obtinguts resultants d'aquesta substitució parcial resulta semblant al de la fusta, amb l'avantatge que a diferència d'aquesta, els materials compostos d'ametlla es poden transformar com plàstics, la qual cosa dóna una flexibilitat de disseny i una rapidesa de fabricació important, no havent de modificar les empreses les seves línies de producció, ni els materials que fins ara utilitzen.

Pel que fa a les possibles aplicacions del producte final, cal apuntar que al marge del sector de la joguina, els sectors en els quals es pot introduir aquest producte són la construcció, l'automòbil, mobles, objectes decoratius, parcs infantils, o perfils de finestres i portes.

Aquest projecte forma part del conveni subscrit entre Caixa Mediterrània i l'AIJU per a l'impuls de la R+D+I en les empreses de la Comunitat Valenciana, com a exemple del compromís d'Obres Socials CAM amb el desenvolupament econòmic del seu entorn i la seva implicació amb la millora del teixit empresarial i comercial.