Jutges per a la Democràcia demana al Govern que l'execució d'una hipoteca eximeixi del pagament del deute al banc

Actualizado: lunes, 21 febrero 2011 19:58

PALMA DE MALLORCA, 21 Feb. (EUROPA PRESS) -

Jutges per a la Democràcia (JPD) i la Unió Progressista de Fiscals (UPF) han demanat a l'executiu central que l'execució d'una hipoteca als qui no tinguin ingressos suficients per pagar-la els eximeixi del pagament del deute al banc, de manera que la interpretació del marc normatiu "s'adapti a la realitat social que tenim avui dia i que és diferent de fa tres anys, ja que l'actual situació de crisis ha provocat en les famílies un sobre endeutament, que se suma, moltes vegades, a la pèrdua de l'ocupació".

Després de la reunió anual dels Secretariats de JPD i UPF, celebrada a Palma, la magistrada del Jutjat penal nombre 2 de Mataró i portaveu de Jutges per a la Democràcia, María Calvo, ha criticat que la resposta que està donant la Justícia, respecte a l'execució de les hipoteques, "no només comporta la pèrdua de l'habitatge, sinó la persistència del pagament del deute, fins i tot després d'haver perdut el pis".

D'aquesta manera, ha considerat "injusta" l'actual resposta de l'Ordenament Jurídic, que estableix que davant de l'impagament d'una quota hipotecària, l'entitat financera que actua de creditora pot acudir al venciment anticipat de tot el deute pendent i forçar la subhasta de l'immoble, que pot quedar-se el mateix creditor pel 50 % de l 'import que ell mateix va fixar a l'escripturar, tot i la qual cosa podrà continuar l'execució per la resta del deute contra tots els béns, presents i futurs del deutor.

Davant de tal situació, [PD i UPF adverteixen que "el risc que es propagui la marginació social és seriós", tenint en compte que l'endeutament de les famílies està provocant un "desmembrament del teixit social, que és el que sosté el consum i l'estalvi".

"La protecció de les famílies és bàsica per aconseguir una recuperació ràpida de la crisi i, per això, volem assumir la part que ens toca a l'hora d'interpretar l'ordenament jurídic de la forma més favorable possible a la realitat social que ens ha tocat viure sempre d'aquí als marges legals", ha asseverat Calvo.

Mentrestant, ha apuntat que fora dels marges legals, les dues associacions sol·liciten a l'Estat que "es reguli la possibilitat que el lliurament de l'habitatge a l'entitat financera produeixi l'extinció del crèdit", tenint en compte que l'actual situació de crisis, que està provocant nombrosos impagats per part de les famílies "no l'han provocat els ciutadans, però sí l'estan patint".

IMPEDIR LA COMPRA PER SOTA DEL SEU VALOR TAXAT

A més, les dues entitats reclamen a l'executiu central que es modifiqui el procés d'execució "impedint que pugui adjudicar-se en subhasta l'immoble molt per sota del seu valor taxat", anul·lant-se així la possibilitat que l'entitat financera pugui adquirir l'habitatge pel 50 % de l'import que ella mateixa va fixar per a la seva venda. Al mateix temps, consideren que "en últim terme, l'adjudicació deuria produir-se a favor del creditor pel valor del deute".

D'altra banda, JPD i UPF demanen al poder legislatiu i al Govern que es legitimi al jutge de l'execució perquè "moderi o suspengui la meritació d'interessos moratoris durant el termini de regularització dels pagaments periòdics", amb la finalitat que es pugui aconseguir la "recuperació del teixit social".

Així, Calvo ha manifestat que les dues associacions de jutges i fiscals se suma a la iniciativa legislativa popular presentada al Congrés dels Diputats, que demanava que s'eximís de pagar el deute a aquells que es quedessin sense habitatge, després de la impossibilitat de pagar la hipoteca a l'entitat financera. Tot i això, ha lamentat que aquesta iniciativa "no va prosperar, perquè el PP i el PSOE es van oposar a la mateixa.

D'altra banda, ha precisat que les peticions JPD i UPF "no significa que estiguin aclamant als jutges perquè facin un desbordament de l'actual marc normatiu, sinó que es mantinguin en els seus límits amb una interpretació de les normes, acord a l'actual realitat social".

Mentrestant, ha recalcat que el poder legislatiu i el Congrés dels Diputats "ha d'afrontar amb valentia les modificacions normatives que calguin perquè sortim de la crisi almenys aturats dolent possibles".

En similars termes s'ha expressat el portaveu de la Unió Progressista de Fiscals i delegat de la Fiscalia Anticorrupció de Catalunya, Emilio Sánchez, qui ha precisat que els jutges "mai van a anar més enllà de la Llei, sinó que l'apliquem des d'un principi d'equitat". Per aquesta raó, ha dit que "on la Llei no supera, suggerim als poders públics possibles vies perquè la normativa canviï".