L'Ajuntament de Palma impulsa un programa de reciclatge i aprofitament de les fulles de posidònia

Actualizado: miércoles, 4 noviembre 2009 18:40

PALMA DE MALLORCA, 4 Nov. (EUROPA PRESS) -

La primera tinent d'alcalde de Medi Ambient, Economia i Treball, Cristina Cerdó, va presentar avui el programa de reciclatge i aprofitament de les fulles de posidònia que porta a terme l'Ajuntament, amb l'objectiu de protegir les platges de Palma dels temporals durant l'últim hivern i donar una nova vida als residus vegetals al començament de la temporada d'estiu.

Així, la iniciativa ha permès donar un nou ús a les més de 500 tones de posidònia acumulades durant l'últim hivern a les platges i retirades després d'haver complert la seva missió protectora del litoral.

El manteniment de les fulles de posidònia acumulades en la sorra durant els mesos d'hivern constitueix una protecció necessària de les platges, ja que garanteix que les tempestes i els forts vents no erosionin la platja. En aquest sentit, Cerdó va recalcar que "la presència d'aquesta planta marina no és només un símptoma de la bona qualitat de l'aigua, si no que assegura una conservació idònia de la sorra i representa l'existència d'una bona praderia de posidònia en els voltants de la platja".

El programa de reciclatge de posidònia de l'Ajuntament compatibilitza aquesta funció de protecció de les platges amb un recomanable reciclatge dels residus naturals en benefici de l'entorn. Gràcies a la seva posada en marxa, les empreses concessionàries de la gestió de Cala Estància (Navarro-Valadés), Ciutat Jardí (Progrés Urbà) i Platja de Palma (Mar de Mallorca) inicien -una vegada superada l'època de tempestes- l'operació de retirada de restes de posidònia, d'acord amb el protocol de Demarcació de Costes de les Balears per minimitzar els impactes ambientals sobre les platges arenoses.

Aquestes concessionàries, sota la supervisió de l'Àrea de Medi Ambient, s'encarreguen tant de la recollida com del seu trasllat al destí final, sobretot cavallerisses i ranxos, amb l'objectiu de contribuir a la protecció del medi ambient.

D'altra banda, en l'última actuació de retirada de restes de posidònia, que va tenir lloc entre els mesos d'abril i maig del 2009, es van aprofitar més de 500 tones de full d'aquesta planta marina que s'han cedit a cavallerisses com les del ranxo Son Sunyer, ranxo Veracruz i ranxo Bonança, al club hípic Son Reus, l'empresa de formatges Can Montes i als pagesos del Pla de Sant Jordi i de Son Ferriol.

El reciclatge i aprofitament de les restes de posidònia és una pràctica antiga a Mallorca, on s'utilitza sobretot com embalatge (si es deixen assecar les fulles) i per abonar terres cultivades. En el passat, aquesta planta s'ha utilitzat com aperitiu i aïllant en la construcció de sostres. Actualment, s'està analitzant la possibilitat de fer-la servir per a la producció de biogàs.

Per la seva banda, el president d'ASAJA-Balears, Biel Company, va alabar "la gestió de reciclatge de les fulles de posidònia que porta a terme l'Àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament pels beneficis que suposa per al sector ramader en general i en concret per als establiments amb cavalls".