Les denúncies per violència de gènere a Palma superen en un 20% la mitjana nacional després d'arribar a 2.593 en 2009

Actualizado: miércoles, 19 agosto 2009 20:48

Gairebé tres de cada 10 denúncies per maltractament a la capital balear es retiren als pocs dies


PALMA DE MALLORCA, 19 Ago. (EUROPA PRESS) -

Les denúncies per violència de gènere interposades per dones en el Partit Judicial de Palma van superar en un 20% la mitjana nacional, després d'arribar a la xifra de 2.593 durant el primer semestre del 2009, si bé gairebé tres de cada 10 (26%) han estat retirades als pocs dies, mentre que en el conjunt de l'Estat aquest percentatge se situa al 10%.

Així ho han informat avui en roda de premsa la directora general d'Educació, Igualtat i Drets Cívics, Elena Quintana; el coordinador de l'Equip de Violència de Gènere, Antoni Colom; i la treballadora social i integrant de l'equip d'Atenció Social Integral a les Víctimes de Violència de Gènere, Blanca Palomo; durant la presentació de l'Informe de dades del Servei d'Atenció Social Integral a les Víctimes de Violència de Gènere.

Quintana ha apuntat que el servei d'Atenció Social Integral a les Víctimes de Violència de Gènere té com a finalitat atendre a les dones que pateixen maltractaments al municipi de Palma des d'una perspectiva integral i en xarxa comptant amb la col·laboració d'altres entitats com la policia o els sistemes de salut, tal com proposa la Llei Orgànica 1/2004 de mesures de protecció.

D'altra banda, ha indicat que l'augment de denúncies és un "signe positiu", tot i que ha lamentat que moltes de les dones retiren la seva denúncia als pocs dies. Colom va subscriure les paraules de Quintana sobre l'augment de les denúncies, però ha recordat que de les 2.593 denúncies que ha rebut el municipi de Palma als sis primers mesos d'aquest any, el consistori gestiona 1.814, ja que només assessoren als empadronats a la localitat.

Alhora, ha recordat que a l'illa existeixen tres Partits Judicials on interposar denúncies, un a Palma, un altre a Manacor i un altre a Inca, i ha afegit que Palma rep el 80% de les denúncies, si bé poc o poc es distribueixen els casos per aconseguir major rapidesa i flexibilitat en les gestions.

Respecte al Servei d'Atenció Social Integral a les Víctimes de Violència de Gènere de l'Ajuntament de Palma, el nombre de casos atesos durant el 2008 i el primer semestre del 2009 també ha augmentat considerablement, ha indicat Colom, passant de 58 a 269 persones ateses.

El coordinador de l'Equip de Violència de Gènere ha explicat que l'equip del servei que coordina té tres treballadors socials, dos monitors i un auxiliar informador que realitzen tasques d'informació, assessorament i suport de les víctimes, assessorament dels professionals que ho necessiten, com serveis de salut, així com un servei d'acompanyament. Un altre servei que ofereixen és el de la teleassistència mòbil, un sistema de localització a través de GPS, que ja usen 148 dones que tenen una ordre d'allunyament.

"L'AÏLLAMENT DEL MALTRACTAMENT"

Les principals característiques del servei, ha explicat Quintana, són el treball en xarxa amb altres entitats, garantir que les dones puguin accedir als recursos als quals tenen dret "i dels quals sovint desconeixen la seva existència" i el servei personalitzat. Alhora, va recalcar que el Servei també atén a dones que no han interposat cap denuncia, però que necessiten ser ateses "per sortir de l'aïllament que suposa el maltractament".

Pel que fa al perfil de dones que pateixen maltractament, Colom va detallar que tenen una edat compresa entre 30 i 45 anys i en la seva majoria no treballen, tot i que estan en edat activa. Per part seva, el 70,92% tenen fills menors al seu càrrec i més del 94,3% pateixen violència psicològica.

A més, Quintana va aventurar que el canvi de mentalitat cultural està fent que les famílies mostrin el seu suport a les dones que pateixen maltractament, de manera que un 60,9% compta amb la família per fer front a aquesta "adversa situació", el que ha suposat un descens de l'assignació de pisos tutelats o de places en centres d'acollida per a les dones.

D'altra banda, la directora general d'Educació, Igualtat i Drets Cívics ha conclòs que les claus del projecte són "la sensibilització i la informació" perquè tot el món pugui arribar als serveis i així es puguin establir mesures conjuntes amb diferents entitats per treballar en la mateixa línia d'actuació. Finalment, Quintana ha destacat que l'Ajuntament té altres serveis, com un projecte d'ajuda als fills de dones que han patit violència de gènere i un altre per als maltractadors.