L'IMAS no pot assegurar que els serveis socials no vagin a tenir una retallada econòmica a causa del pla d'ajust

Actualizado: viernes, 4 junio 2010 15:16

"Els serveis socials de Mallorca haurien de créixer de manera sostinguda entorn del 5 o 6% durant deu anys per arribar a la mitja espanyola"


PALMA DE MALLORCA, 4 Jun. (EUROPA PRESS) -

El conseller insular de Benestar Social i president de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), Jaume Garau, ha admès avui que encara no pot assegurar que els serveis socials no vagin a tenir una retallada econòmica, tot i que ha confiat que això no ocorri ja que si és així, segons ha advertit, "no sortirem de la crisi".

En declaracions a Europa Press en el marc de la jornada 'Planificació i futur dels serveis socials de Mallorca: els plans per al 2010-2014' que es celebra avui, Garau ha assenyalat que l'"interrogant" que es posseeix actualment és saber si aquests serveis, que avui dia ja estan "bastants tensos i atapeïts", patiran algun descens pressupostari ja que encara no es coneix exactament "quin serà el fons de la retallada".

Tot i això, ha remarcat que "espero i crec" que no sigui així ja que "estem treballant i pressionant" perquè això no ocorri. Segons ha dit, les administracions públiques que estiguin pitjor finançades hauran de fer una "retallada més profunda per tornar a flotar". En aquest sentit, ha assenyalat que el Consell de Mallorca "no està malament" però encara es troba analitzant "l'abast de la rebaixa".

El president del IMAS va incidir que els serveis de Balears, tot i la renda per capita de la comunitat, es troben "molt per sota de la mitja espanyola, que ja s'està molt per sota de l'europea". Així, ha defensat la importància de no retallar-los ja que això és el que se n'ha anat fent durant els últim 30 anys.

Garau ha assenyalat que els serveis socials són "fonamentals" per a l'illa ja que, a més de crear molts llocs de treball, aporten la "confiança i seguretat" a la població que "si tenen un problema, els anem a ajudar".

DEMANDA "BASTANT" ELEVADA

Pel que fa a la demanda que tenen actualment, ha reconegut que és "bastant" elevada i que, malgrat que les persones que acudeixen són ateses, encara no es pot "cantar victòria" ja que "continuen per sota de les necessitats" dels ciutadans mallorquins.

En aquest sentit, ha lamentat la "deficiència" que aquesta prestació ha patit durant els últims 30 anys -a excepció de l'"esforç" fet durant aquesta legislatura- i ha assegurat que, per pal·liar el dèficit amb el qual compte la comunitat en la matèria, "els serveis socials haurien de créixer de manera sostinguda entorn del 5 o 6% durant deu anys per estar en la mitja espanyola".

El responsable insular de Benestar Social ha destacat que els països amb millors serveis socials són els que presenten millors índexs econòmics i d'igualtat. Per aquesta raó, ha remarcat la importància que "tot el món entengui" que si cal retallar cal fer-ho "d'un altre lloc" ja que Balears està "a la cua" pel que fa a inversió en aquesta matèria, a pesar de l'"enorme esforç de creixement" fet durant els últims tres anys.

En aquest sentit, es va referir a les "brutals" diferències que hi ha entre unes Comunitats Autònomes i altres, que fan que, per exemple, a les illes es destinin 70 euros a una persona per dependència, i al País Basc, 240 euros.

Finalment, ha explicat que la jornada de desenvolupada avui, que també va comptar amb la presència de la consellera d'Afers Socials, Promoció i Immigració, Josefina Santiago, i del regidor de Serveis Socials de l'Ajuntament de Palma, Eberhard Grosske, entre altres, es va abordar la metodologia de planificació que estan utilitzant les diferents administracions públiques per al futur dels serveis socials i l'aplicació de la nova llei. A aquesta han assistit al voltant de 150 persones de l'àmbit de la direcció d'aquests serveis.