Mallorca acull fins al pròxim 15 de desembre una campanya per a conscienciar dels perjudicis del petroli en el món

Actualizado: lunes, 15 noviembre 2010 19:53

PALMA DE MALLORCA, 15 Nov. (EUROPA PRESS) -

Mallorca acull des d'aquest dilluns i fins al pròxim 15 de desembre la campanya 'Practica l'off: més transport públic, menys petroli, menys drets humans', organitzada per les ONG Medicus Mundi i Ingeniería Sin Fronteras, mitjançant la qual es pretén conscienciar a la població dels perjudicis que té el petroli en el món als països menys desenvolupats.

En una roda de premsa, la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, ha explicat que l'esmentada iniciativa, amb la qual també es pretén fomentar la utilització del transport públic', conta amb el suport de la Direcció General de Cooperació, així com de les entitats Entrepobles i el GOB.

Santiago ha explicat que l'objectiu d'aquesta iniciativa és donar a conèixer la possibilitat que té la ciutadania d'usar els mitjans de transport no contaminants i reduir així les conseqüències que tenen les extraccions petrolieres per a les poblacions locals dels països menys desenvolupats.

Entre d'altres, el president de Medicus Mundi, Paco Sánchez, i el president de Ingeniería Sin Fronteras, Antoni Cladera, han esmentat la pressió que s'exerceix sobre els recursos naturals, la contaminació de les zones, la generació de conflictes bèl·lics o la vulneració dels drets humans.

Així, han explicat que per a conscienciar a la població de les illes, les línies d'autobusos 1, 3 i 5 de l'Empresa Municipal de Transports de Palma portaran en la part del darrere del vehicle el logotip de 'Practica l'off', mentre que durant quinze dies, s'exposarà la campanya en 80 marcadors electrònics i marquesines del centre de Palma i rodalia.

Alhora, entre el 15 de novembre i el 15 de desembre s'exhibirà el cartell de la campanya a l'interior del tren amb el recorregut Palma-Inca-Manacor.

D'altra banda, el 13 de desembre a les 19.00 hores, es portarà a terme a l'espai del Club Diari de Mallorca una conferència, amb el títol 'El verdader preu del combustible dels nostres cotxes: les empreses petrolieres espanyoles des del punt de vista dels drets humans', a càrrec de l'investigador de l 'Institut de drets humans de la Universitat de Deusto, Miquel Berraondo.

A més, el 14 de desembre, a les 19.00 hores al centre de Cultura Sa Nostra es projectarà material audiovisual relacionat amb les petrolieres i els drets humans, mentre que entre el 15 de novembre i el 15 de desembre, es portaran a terme representacions teatrals pels carrers més cèntriques de Palma. Les diferents actuacions seran itinerants i es realitzaran dos dies entre setmana i dissabte al matí.

Finalment, la campanya conclourà el diumenge 19 de desembre amb una gimcana per als joves i nens pels carrers cèntrics de la capital balear, a càrrec del GOB i Entrepobles.

Santiago ha recalcat que la campanya farà especial èmfasi en la "gran dependència" que els països del Nord tenen sobre els recursos energètics situats als països empobrits i les repercussions que aquest vincle té directament i indirectament en la negació dels drets de moltes poblacions, així com en la generació de conflictes socioambientals, la desconstrucció dels estats de dret i, fins i tot, en l'aparició d'escenaris bèl·lics a escala internacional.

LA IMPORTÀNCIA DEL TRANSPORT PÚBLIC

Alhora, aquesta iniciativa recorda la "importància" de la utilització del transport públic com a alternativa solidària amb les poblacions del Sud, informant sobre la problemàtica existent ocasionada, en part, pel consum energètic "desmesurat dels països del Nord".

En aquest sentit, la consellera d'Afers Socials ha indicat que les societats del Nord poden aprofitar aquest període de crisi econòmica per reflexionar sobre la necessitat de canviar el model de consum de les famílies i, especialment, el consum de petroli i els seus derivats, com, per exemple, els plàstics.

"Aquesta campanya és una demostració que es pot pensar globalment i actuar localment", ha subratllat, i alhora ha volgut incidir en la necessitat de canviar certs hàbits, ja que, segons la seva opinió, "no podem tenir quatre cotxes per família ni treure el vehicle per comprar el pa a 200 metres".

D'altra banda, ha destacat la relació entre petroli i conflictes bèl·lics i ha posat com a exemple la guerra de l'Iraq, que s'ha produït per "l'ambició del món occidental pels temes de control de petroli".

Per la seva banda, el president de Medicus Mundi ha ressaltat l'existència d'estudis que confirmen els efectes negatius que les extraccions petrolíferes tenen en les poblacions pròximes dels països en vies de desenvolupament, de manera que s'han donat dades de que les poblacions indígenes equatorianes "pateixen problemes de salut, de desplaçament i de pèrdua de valors de vida, a més de la vulneració dels seus drets a conseqüència de l'activitat extractiva".

Alhora, ha esmentat estudis fets a Bolívia que ratifiquen la contaminació de les aigües subterrànies que "s'utilitzen sense cap control per poblacions de la zona".

Finalment, el president de Ingeniería sin Fronteras ha proposat com solució "un canvi del model energètic basat en les energies renovables, de manera que no es vulnerin els drets humans de les poblacions locals i que no faci als països consumidors de petroli més dependents de les fonts energètiques exteriors".