Més d'un 25% de les denúncies per violència de gènere que es presenten a Palma són retirades, segons l'observatori

Actualizado: viernes, 20 noviembre 2009 15:42

El volum d'expedients activats per delictes d'aquest tipus es va incrementar un 18% durant 2008


PALMA DE MALLORCA, 20 Nov. (EUROPA PRESS) -

Un 25,55 % de les denúncies per violència de gènere que es presenten en el partit judicial de Palma de Mallorca són retirades, segons l'observatori municipal creat per l'Ajuntament de la capital balear, que també va percebre un repunt de casos llocs en coneixement de les instàncies judicials. Un resultat asimètric que es deu, sobretot, a factors "emocionals" i de dependència econòmica de l'agressor.

Així ho ha manifestat l'alcaldessa palmesana, Aina Calvo, en la reunió que va mantenir avui amb els mitjans de comunicació al costat de la regidora d'Igualtat, Cristina Ferrer, per presentar l'informe 'La violència de gènere a Palma', que ha elaborat l'Observatori Municipal d'Igualtat, basant-se en la memòria del 2008 del Consell General del Poder Judicial, així com en dades procedents de l'Institut de la Dona i de la Policia Local, entre d'altres.

Segons aquests informes, en el partit judicial de Palma --que componen 17 municipis de l'illa--, l'any passat s'han registrat un total de 3.064 denúncies corresponents a casos de violència de gènere, fet que suposa un increment del 18% respecte a 2007 --en tot l'arxipèlag hi ha hagut 4.690--. Però encara flama més l'atenció de l'Ajuntament que en 783 casos l'expedient fos tancat a petició de qui ho va interposar, fet que suposa un increment del 16 %.

D'aquestes xifres i proporcions, entre un 75% i un 80% són atribuïbles directament al municipi de Palma, el més habitat de les illes --amb una mica més de 400.000 residents censats-- i, entre les quals hi ha, també destaca una reducció del -19% en el nombre de persones jutjades per aquest delicte, amb 387 processos realitzats el 2008; així com una caiguda del -42% en les ordres de protecció incoades. I de fins al -59% en el cas de les finalment adoptades.

Per la seva banda, la primera edil de Palma ha afirmat sentir-se "satisfeta" amb els resultats de l'informe de l'Observatori Municipal de la Igualtat, ja que "és important que el problema es faci visible" i, a més, ha considerat que cap fer una "lectura en positiu" de l'increment de denúncies presentades, ja que "serveixen per posar en marxa" tot el procés legal necessari per combatre els casos de violència de gènere.

Pel que fa a la retirada de denúncies ja presentades, l'edil Ferrer ha precisat que des de la seva regidoria intenten identificar les causes exactes d'aquest comportament, que atribueixen a carència de recursos econòmics propis per part de les víctimes, així com una baixa autoestima. A fi de fer front a aquesta situació, va exposar que la resposta "és donar suport psicològic a la persona" per enfortir-la davant de possibles canvis en la seva vida.

AJUDES A VÍCTIMES

Tot i això, també ha dit que l'Ajuntament de Palma, així com el Consell de Mallorca i el Govern, habiliten ajudes per a víctimes de la violència de gènere que necessiten mantenir fills de curta edat, que manquen d'entrades econòmiques. Al que també es summa la possibilitat de donar-los allotjaments en centres d'acollida, i, fins itot, cedir-los un habitatge públic durant determinats períodes d'adaptació.

Cal assenyalar que, segons l'informe de l'observatori municipal, el perfil de les persones maltractades correspon, en un 70% dels casos, a dones d'entre 21 i 40 anys, que mantenen una relació de parella amb el seu agressor al 65% dels casos. I, aquest, sol ser un home de 21 a 50 anys al 83,97% d'ocasions, de nacionalitat espanyola més de la meitat de les vegades (54%). Pel que fa a les agressions, el 30% de les vegades són psíquiques i el 70%, a més, físiques.

En la seva intervenció, l'alcaldessa Calvo ha recordat que diumenge que ve, 22 de novembre, es farà la 'II Carrera Pacte Palma Contra la Violència de Gènere', que recorrerà els carrers de la ciutat.