Un nou servei del 112 de les Balears permetrà a les persones sordes demanar auxili a través de missatges de mòbil

Actualizado: viernes, 11 julio 2008 17:15

PALMA DE MALLORCA, 11 de juliol (EUROPA PRESS)

El servei d'emergències del 112 a Balears ha incorporat un nou recurs que permetrà a les persones amb discapacitat auditiva o amb disfunció en la parla demanar auxili mitjançant una trucada al telèfon gratuït 900 112 100 i de seguida comunicar la seva situació mitjançant missatges de mòbil, a fi de facilitar l'assistència a aquest col·lectiu sense la necessitat que hi truquin en el seu lloc terceres persones.

Així ho ha informat avui la consellera d'Interior, María Ángeles Leciñena, després de la firma d'un conveni amb les associacions de persones sordes que permetrà establir mecanismes de col·laboració entre la Direcció General d'Emergències i aquestes entitats amb l'objectiu de fer accessible a aquests afectats el telèfon d'emergències del 112.

En concret, d'acord al nou sistema, l'usuari estableix contacte a través del número gratuït 900 112 100, i la seva trucada és rebuda en la centraleta del servei d'emergències per ser distribuïda aleatòriament a un operador. Després, en l'ordinador de l'operador s'obre una pantalla de xat i s'estableix un diàleg per sms amb la persona afectada per a, instants després, ser activats els recursos que necessita el seu interlocutor.

D'aquesta manera, Balears, que ja va ser pionera a Europa en la implantació del 112, s'ha convertit en la sisena Comunitat Autònoma en què aquest servei incorpora el recurs específic per a sords, per darrere de Madrid, Catalunya, Extremadura, El País Basc i Comunitat Valenciana. Segons Leciñena, hi ha 2.623 persones a les illes amb discapacitat auditiva superior al 33 %, 2.280 d'elles a Mallorca, 161 a Menorca, 196 a Eivissa i vuit a Formentera.

Tal com va assenyalar, la cridada al 900 112 100 és gratuïta tot i que no els missatges de text, de manera que el telèfon des del que es flama ha d'estar activat i amb saldo. Al mateix temps, quan la persona que flama pot parlar però no escoltar, també pot establir un diàleg mixt (oral i escrit) amb l'operador del 112. "El nostre objectiu és eliminar totes les barreres en els serveis oferts per la Comunitat Autònoma i aconseguir la plena integració d'aquestes persones", va manifestar la consellera.

Per la seva banda, el president del Govern, Francesc Antich, va expressar el seu reconeixement a les associacions presents a l'acte per la seva tasca de sensibilització social a la recerca d'una major igualtat d'oportunitats, perquè va afirmar que el seu Executiu està portant a terme una aposta "important" per ajudar a les persones discapacitades tot i que "queda molt camí per recórrer".

"Aquest Govern té la intenció de treballar molt per acostar a la gent a les nostres polítiques", ha afirmat el cap de l'Executiu autonòmic, qui va advocar per la consecució d'una major cohesió social, "convençut que podrem treballar junts, com demostra aquest conveni", va remarcar. "Cal lluitar per la qualitat de vida que mereixen totes les persones", va concloure.

TASCA PER A LA DESTRUCCIÓ DE BARRERES

Mentrestant, el president de l'Associació de Sords de Menorca (Assorme), Marcos Pons, va afirmar que es tracta d'un dia "meravellós" per a les persones amb discapacitat auditiva, mentre que la secretària de la junta directiva de l'Associació de Pares de Sords (Aspes), María Isabel de Rojas, ha afirmat que la lluita d'aquestes entitats consisteix a "destruir barreres", pel que va considerar el nou servei un "pas substancial" en aquesta tasca.

Concretament, les associacions que van signar el conveni de col·laboració van ser, a més d'Assorme i Aspas, la Fundació per a Persones amb Discapacitat de Menorca, l'Associació de Sords i Amics d'Eivissa i Formentera (ASIF), la Federació de Persones Sordes de les Balears (FSIB), l'Associació de Persones Sordes de Palma (ASPM) i l'Associació de Joves Mallorquins Sords (Jomasords).