El Parlament aprova la Llei del Sector Públic per exercir un major control en les empreses públiques

Actualizado: martes, 20 julio 2010 16:14

PALMA DE MALLORCA, 20 Jul. (EUROPA PRESS) -

El ple extraordinari del Parlament ha aprovat per unanimitat aquest dimarts el Projecte de Llei del Sector Públic Instrumental, amb el qual es pretén exercir un major control de les empreses i organismes públics per impedir l'aparició de casos de corrupció, per al que es potenciaran els controls de de cara que es produeixin abusos de poder o desviaments de fons per a interessos privats, i alhora es manté l'operativitat i agilitat d'aquest sector.

Durant la sessió, s'han rebutjat quatre esmenes del PP que aquest partit mantenia, tot i haver arribat a un acord, durant el tràmit parlamentari, en les 80 restants presentades pels partits de l'oposició. Les diferents formacions que van intervenir al ple van posar èmfasi que es tracta "no de la llei del Govern, sinó del conjunt de forces polítiques balears", ha assenyalat el socialista Josep Maria Costa.

Tot i això, el portaveu d'UM i membre del Grup Mixt, Josep Melià, ha destacat el "risc" que es converteixi a les empreses públiques en una "administració normal", restant-los, així, agilitat i ha reconegut tenir un "gust agredolç" perquè, segons ell, s'han introduït esmenes que "creen dubtes". Tot i això, ha justificat el seu suport al Projecte de Llei que "políticament calia el consens".

El parlamentari del Bloc, Eduard Riudavets, ha subratllat que haver aprovat aquesta normativa no suposa que vagi a ser impossible l'excés al sector públic -en què ha tingut lloc la major part dels presumptes casos de corrupció apareguts durant aquesta legislatura- però sí que serà "més difícil". A més, ha incidit que aquesta fórmula suposarà l'establiment de controls que, fins ara, no existien, i alhora "es manté l'operativitat" en les empreses públiques.

Per part del PP, José María Rodríguez, qui ha demanat a la resta de partits un "esforç" per votar a favor de les esmenes populars, ha criticat que el Govern de Francesc Antich és el primer que ha comptat amb consellers i presidents de Consells imputats -referint-se a Miquel Nadal i Xico Tarrés-.

Davant d'això, la major part de la resta de grups, que no van fer referències explícites a casos de presumpta corrupció en concret, han lamentat que Rodríguez doni "lliçons" sobre aquesta qüestió. Tot i això, com ha dit Costa, "tots tenim presents els antecedents" i només per aquests "escàndols econòmics i de corrupció" "val la pena" tenir aquesta normativa.

Aquest Projecte de Llei suposa l'actualització de la llei autonòmica del sector públic, que data de 1989, i té com a principal objectiu regular tots els aspectes del seu règim jurídic per sistematitzar i donar solucions als problemes de "fugida" dels controls públics.

Algunes de les seves principals característiques de la nova Llei són el control de la despesa amb sistemes comuns en tots els ens, limitar la desviació de la despesa respecte els pressupostos aprovats, evitar la picaresca en l'aplicació de la Llei de Contractes i fomentar l'eficàcia, eficiència i transparència en la seva gestió.

Altres de les novetats és que imposa l'autorització prèvia del Consell de Govern per a les contractacions a partir de determinades quanties, mentre que, d'altra banda, condiciona l'accés al deute a curt termini que es destini a finançar els desviaments pressupostaris.

A més, la nova normativa impedirà l'excés de despesa respecte als pressupostos aprovats i el Govern podrà acordar que els sistemes d'informació comptable dels ens s'integrin en el sistema d'informació econòmic financera general de les illes.

D'altra banda, l'Executiu reglamentarà el tipus d'informació que els ens hagin de subministrar a la Conselleria d'Hisenda, de manera que aquells que incompleixin aquesta mesura podran ser sancionats. La Llei també crea els comitès d'auditoria, que estaran integrats per representants de la intervenció de la comunitat, així com pels auditors i els gestors dels ens, que faran un control continu dels comptes.