Pastor nega davant del jutge haver recomanat a Pere Veny per elaborar un estudi investigat en el cas Scala

Actualizado: jueves, 8 julio 2010 19:29

PALMA DE MALLORCA, 8 Jul. (EUROPA PRESS) -

L'alcalde de Manacor, Antoni Pastor, ha negat aquest dijous davant la Sala civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJB) haver recomanat a Pere Veny, directiu de l'empresa Orquídia, dedicada a la fabricació de perles, per elaborar un estudi sobre perles per al Consorci per al Desenvolupament Econòmic de Les balears (CDEIB), que està i han estat investigat en el marc del cas Scala.

Així, Pastor ha comparegut en qualitat de testimoni davant del jutge, que li ha preguntat sobre si va recomanar a Veny per redactar el citat informe, tal com havia declarat en el seu moment una de les principals imputades en aquest cas de suposada corrupció de la passada legislatura, l'ex-gerent del CDEIB, Antonia Ordinas, qui ja roman durant diversos dies a la presó preventiva.

En concret, en el marc d'aquesta causa, en què també està imputat l'ex-conseller de Comerç, Indústria i Energia, Josep Juan Cardona, qui també ha comparegut aquest matí, s'investiguen els presumptes delictes de malversació de cabals públics, prevaricació, negociacions prohibides, falsificació documental, suborn i frau a l'Administració, que haurien estat comesos a través de la presumpta trama dirigida per l'ex gerent del CDEIB, Antònia Ordinas, per beneficiar a empreses de persones pròximes i que hauria suposat el desviament d'uns cinc milions d'euros públics.

Després de finalitzar la seva declaració, Pastor ha explicat que "no ha amagat" davant del jutge que coneixia a Veny, a causa que aquesta persona sempre va acompanyar al propietari de l'empresa Orquídia, Alberto Forlas, durant les negociacions que van tenir lloc a l'Ajuntament de Manacor per tractar que aquesta companyia de perles traslladés un altre cop la seva seu a aquest municipi mallorquí, on s'ha situat durant 17 anys fins al seu trasllat a Montuïri.

El primer edil ha considerat "lògic" que l'hagin anomenat com a testimoni per preguntar-li sobre si va recomanar al directiu d'Orquídia, després que així ho declarés Ordinas, de manera que ha dit que com ha intentat d'únic durant els seus deu minuts de declaració és aclarir que ho coneixia, però que no li va recomanar per a cap informe.

En aquesta línia, Pastor ha recordat que ell no ocupava en la passada legislatura cap responsabilitat en la Conselleria de Comerç, Indústria i Energia, dirigida per Josep Juan Cardona, sinó que ell era l'alcalde de Manacor.

D'altra banda, ha manifestat que també va tenir una relació "puntual" amb Veny, respecte a un expedient urbanístic, i alhora ha assenyalat ha recordat que el directiu d'Orquídia és de Manacor, on "ens coneixem tots" i on la seva família té una papereria.

"ÉS FALS QUE RECOMANÉS A VENY"

Malgrat això, ha recalcat que és "totalment fals" que ell li recomanés per elaborar un informe i ha agregat que d'haber-lo fet, no tindria per què amagar-li, tenint en compte que "no crec que sigui cap delicte recomanar a una persona, tal com he fet altres vegades com persones del PP, que he intentat que tinguessin algun tipus de treball o responsabilitat de Govern".

"Si l'hagués recomanat ho diria, perquè entre d'altres coses, no seria la meva responsabilitat el que hagués pogut succeir després", ha recalcat.

Al llarg d'aquest matí, han declarat un total de vuit testimonis en el marc del cas Scala, entre els quals hi ha Pastor, mentre que, alhora, el jutge ha interrogat en qualitat de testimoni a l'ex-conseller de Comerç i ex-diputat del PP Josep Juan Cardona, a qui ha preguntat, segons ha revelat el seu advocat, José Zaforteza, per la reunió que va mantenir amb un empresari del calçat i que també podria estar relacionat amb aquesta trama de corrupció.

A la seva sortida del TSJB, Cardona s'ha negat a fer declaracions, si bé ha puntualitzat que ha contestat a totes les preguntes que li ha formulat el magistrat. Alhora, ha dit que està "bé, gràcies a Déu".

L'ex-conseller va renunciar el passat 24 de juny a la seva acta com parlamentari, després que el jutge que instrueix el cas Scala, Antoni Capó, decretés contra ell una fiança de responsabilitat civil de 2.940.380 euros.

Aquest cas ha estat elevat per la titular del Jutjat d'Instrucció número 4 de Palma, Piedad Marín, al TSJB, i en el sumari, determinava que durant la passada legislatura, Cardona, l'exdirector general de Promoció Industrial, Kurt Viaene, i Ordinas es van apoderar de part dels fons del CDEIB "llocs de comú acord i guiats per l'ànim de lucre".

La jutgessa postulava que la via utilitzada per desviar els cabals públics ha estat l'adjudicació de contractes directament "sense observança alguna de les normes del procediment" a societats en les quals Cardona, Viaene i Ordinas tenien participació així com a persones pròximes, els qui per a això els pagaven un percentatge o comissió. Unes actuacions que s'han produït sota el paper "dominant" de Cardona en el funcionament i activitat del CDEIB, segons Marín.

Per determinar aquests fets, les declaracions tant de Ordinas com de Felipe Ferré, soci de les mercantils Comarca Global Consulting i Gurmet & Boutique Islands -adjudicatàries de contractes del CDEIB- van contribuir a les investigacions. I és que l'exregidor va implicar, entre d'altres exalts càrrecs, a Cardona, a Viaene i fins i tot a l'expresident del Govern, Jaume Matas -qui està en llibertat sota fiança de tres milions d'euros en el marc del cas Palma Sorra-, malgrat que Cardona va negar les acusacions abocades contra ell.