Ple.- La Cambra rebutja que el Govern pugui paralitzar ponències parlamentàries com la del decret Nadal

Actualizado: martes, 30 marzo 2010 19:36

PALMA DE MALLORCA, 30 Mar. (EUROPA PRESS) -

La Cambra balear ha rebutjat avui, gràcies als vots favorables del PP i a l'abstenció d'UM, "qualsevol ingerència" del poder executiu sobre el legislatiu, especialment pel que fa a la paralització de les ponències parlamentàries com la que ha tingut lloc amb la tramitació del Projecte de Llei de mesures urgents per a l'impuls de la inversió a Balears, conegut com el Decret Nadal.

Durant la seva intervenció, el parlamentari del Grup Mixt i portaveu d'UM, Josep Melià, ha indicat que els grups que "dominen" la ponència "paralitzen la tramitació" ja que "no s'avança" i "cal que es doni una empenta" al Decret. En aquest mateix sentit es va manifestar la popular Mabel Cabrer, qui ha criticat que la normativa ha patit un "rècord" pel que fa a ingerències.

Per la seva banda, el portaveu del PSIB al Parlament, Antoni Diéguez, ha recordat que el decret "ha estat convalidat i està en vigor". Així, va negar que hagi patit una paralització i ha destacat que les esmenes presentades per l'oposició són "de gran complexitat tècnica" de manera que s'està fent un "esforç considerable per aconseguir l'aprovació per unanimitat".

De la moció del PP s'ha aprovat per assentiment un punt en el qual s'advocava perquè el Govern faci un esforç per a consensuar la seva política legislativa, especialment pel que fa a projectes de llei com el del sector públic, publicitat institucional, IB3, llei del sòl o Règim Especial de les Balears (REB), entre d'altres. Tot i això, la parlamentària popular ha considerat que aquest suport del Govern es va deure que "no els quedava més remei".

No es va donar el vistiplau al primer punt de la proposta que feia referència a la necessitat que el Parlament mostrés el seu rebuig davant del fet que l'executiu balear hi hagi "substituït" les Lleis d'Acompanyament per Decrets Llei d'Acompanyament, fent, segons el PP, una "utilització il·legítima" de la facultat atorgada per l'Estatut.

Aquest punt ha estat rebatut per la parlamentària del Grup Mixt, Marian Suárez, qui ha considerat que ha estat el PP el que, durant la passada legislatura, ha fet un "ús inadequat" de les Lleis d'Acompanyament i, a més, ha assenyalat que els diferents decrets llei s'han aprovat "d'acord a la norma estatutària".

Tot i això, Melià ha reconegut que ha pogut haver "un cert abús" en la seva utilització però perquè "no hi ha una altra fórmula tan ràpida i àgil" com el decret llei.

El portaveu del PSOE al Parlament, Antoni Diéguez, emparant-se en el punt relatiu al consens de la moció, va invitar al PP que retirés els altres dos punts perquè la iniciativa fos aprovada per unanimitat en la seva totalitat, alguna cosa que els populars no van acceptar ja que UM havia manifestat que s'abstindria en un d 'ells i perquè van voler "evidenciar el que ha estat un abús dels decrets llei".

Finalment, Cabrer ha considerat que "és hora" que el Govern demostri amb "fets" aquesta voluntat de consens, així com que es "es materialitzi en iniciatives" concretes.