Ple.- Els metges de les Balears podran administrar cànnabis a determinats pacients per millorar la seva salut

Actualizado: martes, 7 abril 2009 18:58

El Parlament insta el Govern que els facultatius puguin utilitzar aquesta substància com a recurs terapèutic quan sigui adequat


PALMA DE MALLORCA, 7 Abr. (EUROPA PRESS) -

El Parlament va aprovar avui per unanimitat una Proposició No de Llei presentada pel PSIB, a la qual s'han afegit dues esmenes del PP i el Grup Mixt, mitjançant la qual s'ha instat el Govern a portar a terme les actuacions necessàries perquè els metges que exerceixin a Balears puguin disposar del cànnabis com a recurs terapèutic quan sigui adequat per millorar la salut dels pacients o pal·liar els efectes causats per diferents patologies.

Alhora, mitjançant l'esmena d'addició del PP, s'ha demanat a l'executiu autonòmic que iniciï un programa pilot sobre la dispensació, efectes i seguiment de l'ús terapèutic del cànnabis en els pacients oncològics que els facultatius de salut considerin oportú.

El Grup Mixt també va incorporar una esmena de substitució, gràcies a la qual la Cambra va reclamar al Govern que faci un seguiment de les experiències i els programes pilot a nivell nacional i internacional que s'estan fent sobre l'ús terapèutic del cànnabis i els beneficis que pugui aportar als pacients afectats per diferents malalties.

El Parlament va aprovar aquesta iniciativa, després que el PSIB defensés una Proposició No de Llei a la qual s'instava a l'executiu balear a portar a terme les actuacions necessàries perquè els facultatius puguin administrar cànnabis en les formes que creen convenient i sigui més beneficiós per als pacients.

Així, aquesta Proposició ha estat lleugerament modificada amb els canvis introduïts per l'esmena d'addició dels populars i les esmenes de substitució del Grup Mixt, defensades per Marián Suárez.

La parlamentària del PSIB Aina Rado ha recordat que al 2001, el Parlament ja va aprovar una Proposició No de Llei presentada pel seu partit, en què instava a l'Estat a autoritzar l'ús terapèutic del cànnabis i que ha estat aprovada per unanimitat. Tot i això, ha criticat que aquesta iniciativa no va tenir cap efecte, perquè l'executiu de José María Aznar "no va fer cap moviment".

"Els temps han canviat i avui Balears té competències en sanitat, de manera que no cal instar a Madrid que permeti l'ús del cànnabis a la sanitat, sinó que aquesta Comunitat pot prendre les decisions que crea oportunes per donar resposta a una demanda social de poder accedir als medicaments derivats del cànnabis, sobretot, per destinar-los a dones afectades de càncer de mama", ha remarcat.

SUBSTÀNCIA "DEMONITZADA" AL SEGLE XX

Rado ha recordat que el cànnabis és una substància que tot i que durant el segle XX ha estat "demonitzada", ha estat utilitzada en les seves diferents varietats durant milers d'anys per totes les civilitzacions , que coneixien els seus "efectes terapèutics per a determinades patologies".

Així, ha apuntat que fins al segle XIX, el cànnabis ha estat usat com medicina ansiolítica, tot i que en 1924 ha estat declarat narcòtic, a causa de, segons la seva opinió, a la "pressió social i política", generada a causa de determinats interessos de "grans empreses farmacèutiques" que apostaven pels medicaments sintètics.

"Des d'aleshores, el cànnabis ha estat considerat una substància nociva", va lamentar la parlamentària socialista, qui ha remarcat que els últims anys, s'ha "revifat" la seva utilització terapèutica, gràcies al fet que alguns pacients l'han utilitzat de manera automedicada i han obtingut millores en els seus símptomes. A més, ha afegit que hi ha hagut investigadors que han trobat "evidències científiques" dels seus beneficis a determinats malalts, sobretot, en aquells que pateixen càncer o determinats tumors cerebrals.

En aquest sentit, ha recordat que al 2002, es va regularitzar l'ús del cànnabis per a determinats pacients al Canadà i Holanda, país aquest últim en què es va aprovar la dispensació d'aquesta substància en les farmàcies, sota prescripció mèdica.

Mentrestant, a Espanya es va comprovar, gràcies a uns estudis realitzats el 2006 a Catalunya, els "resultats positius" del cànnabis en pacients tractats amb quimioteràpia, als qui se'ls van reduir les nàusees i els vòmits. Finalment, Rado ha dit que no es pot negar que el cànnabis té efectes secundaris, però "com qualsevol altre fàrmac".

En similars termes s'ha expressat la parlamentària del PP Isabel Llinàs, qui va recalcar que diferents organismes internacionals han demostrat "l'eficàcia" de la marihuana a determinats pacients i ha recordat que aquesta substància s'ha cultivat en els últims 4.200 anys per les seves propietats "metgesses i psicoactives".

SUBSTÀNCIA "ALIADA" PER ALS EFECTES DE LA QUIMIOTERÀPIA

"Alguns efectes terapèutics que se li atribueixen són neuroprotector, analgèsic, antiinflamatori, ansiolític i antitumeral", ha recordat Llinàs, qui ha destacat que per als malalts de càncer que reben quimioteràpia, el cànnabis pot ser un "aliat" contra les nàusees i la pèrdua de la gana.

Per la seva banda, el parlamentari del Bloc Miquel Ángel Llauger es va preguntar "per què cal tant debat i tants arguments per introduir l'ús terapèutic del cànnabis en la sanitat si hi ha tanta evidència que aquesta substància té uns efectes beneficiosos i, en molts casos, una aplicació analgèsica".

Per aquesta raó, i coincidint amb la posició de la parlamentària del Grup Mixt Marián Suárez (Eivissa pel Canvi), ha dit que s'han de valorar quins són els casos adequats en els que es recomana aplicar el cànnabis com a medicament, pel que ha assenyalat que el seu grup està d'acord que es portin a terme programes pilots.

Finalment, Llauger va estimar "hipòcrita" considerar el cànnabis com una substància únicament estupefaent i, en aquesta línia, ha recordat que està normalitzada la utilització de la morfina per pal·liar determinats dolors, tot i que és un producte derivat de l'opi.