Ple.- El Parlament aprova per unanimitat la Llei d'Ordenació del Transport Marítim de les Balears

Actualizado: martes, 19 octubre 2010 20:47


PALMA DE MALLORCA, 19 Oct. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha aprovat per unanimitat la Llei d'Ordenació del Transport Marítim de les Balears que portava 27 anys sense desenvolupar-se des de l'aprovació de l'Estatut d'Autonomia de les Balears, que preveia aquesta competència com a pròpia de la comunitat autònoma.

Durant el ple, el conseller de Mobilitat, Gabriel Vicens, ha destacat que el transport marítim de viatgers i mercaderies ja es pot equiparar a l'aeri com una "qüestió estratègica" per a la societat i l'economia balear. A més, ha remarcat que aquesta normativa va a permetre l'ordenació, reglamentació i planificació del transport per mar entre illes.

Amb aquesta regulació, segons Vicens, el Govern podrà fixar aquelles connexions "estratègiques" per al transport marítim interilles per "satisfer les necessitats de comunicació". De la mateixa manera, podran ser ampliades amb les propostes de l'executiu autonòmic. En el cas que el servei en aquestes connexions sigui insuficient, es podrà establir l'obligació de servei públic, si no implica exclusivitat d'operador.

D'altra banda, aquesta llei fixa els drets i deures dels passatgers de transport marítim, segons la directiva europea en aquesta matèria. Així doncs, els viatgers podran exigir un transport "segur, assequible i de qualitat", rebre assistència pel que fa a menjar i beguda i allotjament en cas de retard significatiu i a ser traslladats al lloc de destí com més aviat. Per tant, amb aquesta normativa s'equiparen aquests drets i deures als del transport aeri.

Alhora, el conseller ha remarcat que amb aquesta normativa s'estableixen les freqüències i horaris mínims per als residents de Formentera, després de ser l'"única illa" que no es pot comunicar amb les altres sense dependre "directament" del transport marítim.

Finalment, Vicens ha assegurat que amb aquesta aprovació es fixen poders administratius i de control del transport per mar entre illes, així com a mesures de control i inspecció i la tipificació de les sancions. A més permet al Govern crear un registre tant de les navilieres així com de les línies que operen i les seves capacitats de servei.

El titular de Mobilitat ha agraït a tots els grups parlamentaris la seva "bona predisposició" per arribar a un consens, així com ha apuntat que aquesta llei ha estat completada amb les aportacions dels Consells Insulars i els partits polítics.

El principal grup de l'oposició, el Partit Popular, s'ha mostrat satisfet per l'aprovació d'aquesta llei i ha subratllat de la mateixa que s'estableixin unes freqüències mínimes que connectin a Formentera amb Eivissa, així com la fixació d'una línies de servei estratègic.

Per la seva banda, el Bloc ha expressat el seu agraïment a tots els grups polítics pel consens assolit i ha fet especial èmfasi en la rellevància d'aquesta llei per a la Pitiüsa menor.

Unió Mallorquina ha considerat que se ha duit a terme un treball "ben fet" y que fruit del mateix s'ha arrivat a un projecte de lley sense esmenes en el moment del debat per la seva aprovació. També ha destacat que la meitat de l'articulat de la normativa per al transport marítim han estat aportacions dels grups parlamentaris.