Una ponència del Senat reclama valorar l'obligació de servei públic per a les connexions amb les illes

Actualizado: miércoles, 3 marzo 2010 15:40

Sampol espera que el Govern "tingui sensibilitat" amb la proposta traslladada per la Cambra Alta


MADRID, 3 Mar. (EUROPA PRESS) -

La ponència d'estudi sobre la reactivació de l'activitat econòmica i de l'ocupació del Senat proposa, com una de les mesures per combatre la crisi, que es "valori la declaració d'obligació de servei públic per a determinades connexions aèries amb els arxipèlags".

Així ho va detallar avui el senador autonòmic per les Balears Pere Sampol, qui ha participat com a membre d'aquesta ponència que planteja també la necessitat de potenciar els vols internacionals des dels principals aeroports espanyols. Aquest informe elaborat per representants de tots els grups parlamentaris en la Cambra serà enviat al Govern i a totes les forces polítiques que treballen en les anomenades 'reunions de Zurbano' per aconseguir acords nacionals en matèria econòmica.

Sampol va detallar a Europa Press que ha incidit particularment en el sector turístic i aeronàutic després de ser elements "prioritaris" de la productivitat econòmica, pel que espera que l'executiu central "tingui sensibilitat" respecte a les recomanacions traslladades pel Senat. A més, va incidir que la ponència treballarà ara en els diferents sectors i ha recordat que ja ha registrat la compareixença del president de la Federació Hotelera de Mallorca, Antonio Horrach.

Un altre element destacat pel senador del Bloc per Mallorca és la recomanació que es fomenti una oferta turística complementària al model de 'sol i platja', aprofitant per a això la "importància del patrimoni cultural". També veu positius les referències a potenciar l'activitat de l'ICO, que s'estudiï la creació d'un estatut de la microempresa i propiciar la reinversió en les entitats mitjançant incentius fiscals.

D'altra banda, ha explicat que l'informe aprofundeix que s'estudiï els circuits complementaris al sistema financer amb un major suport a les societats de garantia recíproca, potenciar la formació professional, adaptar els tipus d'IVA a les necessitats de cada sector productiu. Finalment, Sampol ha destacat que a l'apartat d'habitatge es recull la possibilitat de reconvertir l'estoc existent en habitatge de protecció oficial i fomentar el mercat del lloguer.

"SUBSIDIAR A LES EMPRESES" PER CONTRACTAR A ATURATS

L'informe també recull les principals conclusions dels compareixents, com és el cas del Catedràtic d'Economia de la Universitat Pompeu Fabra, el menorquí Guillem López Casasnovas, qui en la seva intervenció feta el 20 d'abril del 2009 ha destacat que el país ha viscut un 10% "per sobre de la capacitat de creació de riquesa i renda", aspecte que actualment "s'està pagant".

A més, aquest expert en economia recomana com proposta "més eficaç", dins d'un context amb persones a les quals s'ha acabat la prestació per desocupació, "subsidiar a les empreses a les empreses que al treballador" si es compleixen una sèrie de requisits. Entre les quals hi ha, exposa que quan s'obri la possibilitat de crear nous contractes s'acudeixi als treballadors en raó als quals s'ha rebut aquestes ajudes.