El PP creu que és el moment "menys adequat" per suspendre les llicències en els polígons industrials de Palma

Actualizado: lunes, 22 junio 2009 16:23

PALMA DE MALLORCA, 22 Jun. (EUROPA PRESS) - -

La regidora del Grup municipal del PP a l'Ajuntament de Palma, Lourdes Bosch, ha manifestat avui que, amb la crisi en la qual estem immersos, és el moment "menys oportú" per procedir a la revisió de la normativa del sòl industrial, que implica la suspensió puntual de llicències d'edificació a les zones M dels polígons industrials de la capital balear.

Així ho ha indicat en declaracions als mitjans de comunicació després de la reunió de la Comissió del Ple d'Urbanisme i Medi Ambient en la qual es va aprovar, amb els vots en contra del PP, la proposta d'elevar al pròxim ple, del dia 29, la tramitació de la modificació puntual del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) referent a les normes urbanístiques a les zones M dels polígons -naus industrials en les quals es permet una major edificabilitat i nombre d'altures-.

Amb tot, Bosch ha lamentat que l'equip de govern pretengui ara "canviar una interpretació" acordada en sessió plenària la passada legislatura, que ha estat vigent durant quatre anys, que permetia que el sòl de les zones M també tingués un ús de serveis, i no només industrial, adequant-se a la "realitat actual" i donant resposta a les "necessitats dels empresaris".

En aquest sentit, ha apuntat que Mallorca és un lloc on sobretot es desenvolupen activitats relatives als serveis, de manera que, segons la seva opinió, la normativa ha d'"acompanyar a les reclamacions de la societat". Ara, es vol fer un "canvi artificial, perquè no ho reclama ningú" ha remarcat sobre aquesta qüestió.

NOU MODEL DE CIUTAT

Per la seva banda, la regidora d'Urbanisme en Cort, Yolanda Garví, ha defensat la proposta de revisar la normativa en la necessitat de "replantejar" l'ús del sòl industrial "en el nou model de ciutat que volem per a Palma". "És el moment de poder afrontar aquesta modificació", ha indicat.

Sobre aquesta qüestió, va anunciar que demà dimarts es presentarà un estudi fet pel seu departament en unes 9.000 parcel·les localitzades en els diferents polígons que "ens permet disposar de dades absolutament actualitzats i ser optimistes, al comprovar que queda molt per fer i que es pot millorar tota la problemàtica existent".

Aquesta documentació serà posada a disposició de tots els grups municipals i dels agents implicats. Alhora, una vegada que la proposta sigui aprovada en ple s'obrirà un període de reunions amb el sector per analitzar la informació i definir els criteris de la proposta d'edificabilitat, va prear la responsable d'Urbanisme.

POLÍGONS AFECTATS

En concret, la iniciativa municipal de canvi d'usos de sòl industrial afectarà a determinats sectors en sòl urbà del polígon de Son Castelló, polígon de Can Valero, i zones de Cals Enegistes. En sòl urbanitzable tindrà efecte en zones del polígon de Son Valentí, Llevant, Son Rossinyol, Son Morro i Son Oms, a més de sòl urbanitzable no programat de Cas Pastors.

La proposta consisteix a eliminar l'última modificació del PGOU del 2004 que va permetre augmentar significativament l'edificabilitat en els polígons industrials i donar-los altres usos aliens a l'inicial. Es tracta de tornar-los un ús d'emmagatzematge, transformació de primeres matèries i distribució de mercaderies.

Alhora, Garví va incidir que la suspensió "modulada" d'obres en els polígons industrials de Palma "evita la paràlisi total", ja que s'imposen els límits de 1998, en contraposició a la normativa vigent per la qual "es va eliminar el paràmetre que limitava l'edificabilitat i que el 50 % dels usos fossin el principal, és a dir, l'industrial", ha recordat.

Aquesta situació va portar, segons ha indicat Garví, a crear naus sobredimensionades, a la falta de serveis bàsics i de places d'aparcament, i a un increment del preu que situa el metre quadrat del sòl industrial de Palma com un dels més cars del país, ha afirmat sobre aquesta qüestió.