El PP ofereix el seu "suport" al Govern per evitar la imposició del català en la Sanitat Pública Balear

Actualizado: martes, 14 abril 2009 18:57

EIVISSA, 14 d'abril (EUROPA PRESS)

El PP ha criticat avui les accions disposades pel conseller de Salut i Consum del Govern, Vicenç Thomàs, en matèria lingüística i li ha ofert el seu suport "per evitar la imposició del català en la sanitat pública de les illes".

Segons va exposar la diputada per les Pitiüses, Carmen Castro, "és lamentable la confusió permanent a la qual està sotmetent als ciutadans en general, i als professionals sanitaris en particular, davant l'aplicació del Decret que regula la imposició del català en la sanitat balear", causa per la qual ha considerat "hauria de modificar aquesta norma".

Castro ha considerat "desafortunades" les declaracions del titular de Salut davant la convocatòria de més de 4.000 places sanitàries en la pròxima oferta pública d'ocupació sanitària de Balears, en les que l'Executiu balear s'ha vist "obligat" a regular l'exigència del català com un requisit i no com un mèrit, donada la legislació vigent actualment.

En aquest sentit, el PP ha ofert avui el seu suport parlamentari al president del Govern, Francesc Antich, per poder aprovar una normativa "legal, clara i precisa, que evitaria, en qualsevol cas, que el català pogués ser exigit com un requisit, en comptes de ser qualificat com un mèrit en els processos de selecció del personal sanitari". Amb el suport dels populars, ha matisat Castro, s'obtindria la majoria necessària per a l'aprovació, i el Govern no dependria dels seus socis de govern nacionalistes.

D'altra banda, des del PP van lamentar avui la "confusió" a la qual el responsable de Salut i els seus col·laboradors estan sotmetent als professionals sanitaris, "ja que la moratòria de tres anys aprovada per la Conselleria, curiosament el mateix dia de l'aprovació del Decret, tan sols és aplicable als metges i infermers, però no a la resta de categories sanitàries".

Segons ha concretat la diputada popular en declaracions recollides per Europa Press, auxiliars d'infermeria, tècnics de radiodiagnòstic, tècnics de laboratori, tècnics de radioteràpia o zeladors hauran d'acreditar el nivell respectiu des del primer dia si volen accedir a l'OPE, i fins i tot, ha matisat, en el cas de metges i infermers, després dels dos anys d'ocupació de la plaça hauran d'acreditar el certificat B de català si volen mantenir-la, "de manera que la imposició del català segueix vigent".

La diputada ha considerat que l'aprovació d'aquesta iniciativa permetria a la Conselleria de Salut, centrar-se en la solució "dels verdaders problemes sanitaris dels ciutadans de Balears i recuperar la pau en el sector sanitari, perduda, entre d'altres qüestions, per la imposició d'uns requisits lingüístics que fins avui mai no havien generat problemes en la nostra sanitat".

Finalment, el PP va exigir al Govern que dirigeixi els seus esforços, sobretot, a la reducció de les llistes d'espera i a la millora de la satisfacció dels usuaris de la sanitat pública balear, així com la millora de les condicions laborals dels professionals sanitaris. Qüestions, que el Partit Popular ha considerat prioritàries respecte de l'exigència de la llengua catalana.