El president del Cofib afirma que l'acord tancat amb el Govern sobre el deute és un "punt de partida"

Actualizado: jueves, 4 noviembre 2010 19:49

EIVISSA, 4 Nov. (EUROPA PRESS) -

El president del Col·legi de Farmacèutics de les Balears (Cofib), Antoni Real, ha afirmat aquesta tarda a Eivissa que l'acord tancat entre aquesta entitat i Govern mitjançant el qual l'Executiu balear es compromet a abonar un 30% del total del deute contret amb les farmàcies en els mesos d'octubre i novembre d'aquest any "no és el que esperaven però és un punt de partida".

La sanitat pública autonòmica ha esgotat el seu pressupost per a despesa farmacèutica, pel que ha deixat de pagar part de la prestació farmacèutica de setembre i no té liquiditat per afrontar el pagament dels medicaments receptats en el que resta d'any.

En aquesta tessitura, Real ha qualificat la situació de "crítica" i "molt preocupant" però ha valorat la disposició del Govern autonòmic a l'hora de seure a buscar una solució amb el Cofib. "Han demostrat sensibilitat cap al sector i crec que les negociacions comencen a donar els seus fruits", ha remarcat el president dels farmacèutics balears, qui ha posat èmfasi en que "encara no s'ha trobat la solució" però ha assegurat que estan "al camí".

El deute del Govern amb aquest sector puja a 43 milions d'euros en totes les illes. A les Pitiüses, a dia d'avui, ronda el milió d'euros i arribarà a ser d'una mica menys de 5 milions d'euros en acabar l'any, segons Real, qui ha destacat que aquest problema afecta a al voltant de 60 farmacèutics a Eivissa i Formentera, entre titulars i adjunts.

Real també ha revelat que a la reunió mantinguda aquest matí amb Manera i Thomàs s'ha acordat constituir una Comissió mixta per analitzar la situació i acordar solucions que permetin abordar els problemes relatius a la gestió de les liquidacions de facturacions de les farmàcies, tant per a aquest any com per al pròxim.

El president del Cofib també ha posat de manifest la "crispació" que reina en el sector per la situació, a la qual, de moment, intenten fer front mitjançant la consulta de diverses entitats creditícies que s'avinguin a negociar la concessió d'un préstec per solucionar el deute.

En aquest marc, Real ha advertit que "l'any que ve serà pitjor", ja que, segons ha raonat, "el pressupost es redueix un 13%". En aquest sentit, ha indicat que dins del sector no es descarten emprendre mesures en un futur si no s'arriba a un acord amb el Govern per liquidar el deute.

Aquestes mesures van des de portar a terme vagues intermitents, renunciar al concert i cobrar el medicament a l'usuari, tallar la recepta electrònica, entre d'altres accions. "Hem intentat contenir, perquè tenim un sentit de la responsabilitat, però si no s'arregla en un futur, potser hàgim d'arribar a aquestes situacions", ha advertit Real.