Un projecte científic de l'Imedea premia la col·laboració dels pescadors amb 600 euros

Actualizado: miércoles, 4 agosto 2010 17:52

PALMA DE MALLORCA, 4 Ago. (EUROPA PRESS) -

L'Institut Mediterrània d'Estudis Avançats (Imedea, CSIC-UIB), en col·laboració amb la Direcció General de Pesca del Govern Balear, l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona (ICM, CSIC) i el Laboratori LIMIA (Andraxt), desenvolupa des de l'any 2008 i fins a 2011 el projecte d'investigació Conflict, que té com a objectiu aprofundir en el coneixement de la pesca recreativa i els seus múltiples efectes sobre les espècies explotades i l'ecosistema litoral.

El projecte, liderat per la Professora d'investigació Beatriz Morales (Imedea, CSIC_UIB) i finançat pel MCINN, preveu entre els seus eixos un aspecte bàsic per a l'anàlisi de la situació pesquera actual: l'impacte soci-econòmic de la pesca recreativa.

Així, els resultats d'aquesta investigació es dirigeixen a l'aportació de dades i recomanacions de gestió que permetin conservar els recursos pesquers costaners i els seus valors ecològics, sociològics i econòmics.

En el que es refereix a aquest eix socioeconòmic del projecte CONFLICT, un dels seus objectius és conèixer quina és l'opinió dels pescadors recreatius sobre diverses mesures de gestió que s'estan portant a terme a Balears. Per a això, es va decidir fer un [mailing] amb una enquesta dirigida a aquells pescadors que durant l'any 2009 van obtenir la llicència de pesca recreativa.

Així, de les 17.893 llicències de pesca recreativa que es van expedir a Mallorca durant el 2009 només 1.006 pescadors (5.6% del total) van accedir a cedir les seves dades per participar en l'enquesta. I justament aquesta col·laboració és la que ha fet que Mateo Obrador, pescador resident a Palma de Mallorca, hagi estat premiat, a través d'un sorteig entre tots els participants de l'enquesta, amb un val de 600 euros en material de pesca a canviar en un establiment de la seva elecció.

L'enquesta distribuïda entre els pescadors s'estructura en cinc grans blocs. El primer és informació personal per aconseguir establir un perfil de l'enquestat; el segon se centra en els seus hàbits de pesca, experiència, modalitats de pesca practicades, motivacions per anar a pescar, etc.; el tercer i major bloc es dedica a conèixer la despesa que representa al pescador recreatiu el desenvolupament de l'activitat pesquera; el quart bloc és exclusivament per a aquells pescadors recreatius que posseeixin embarcació, pretenent establir un perfil de les embarcacions utilitzades i les despeses que representa als pescadors el fet de tenir-les operatives.

Finalment, el cinquè i últim bloc pretén conèixer quina és l'opinió dels pescadors recreatius en el que es refereix a diferents mesures de gestió aplicades a les Illes Balears.

Els resultats d'aquest treball sortiran a la llum al llarg del 2011, una vegada que s'hi hagi analitzat tota la informació rebuda. Des de l'Imedea (CSIC-UIB) s'agraeix la col·laboració de tots aquells pescadors que han participat en aquest projecte i alhora se'ls anima a participar en futures accions que es portin a terme des del centre d'investigació perquè tots junts aconseguim seguir gaudint de la pesca.