Prop del 90% de les pimes d'Eivissa utilitzen l'ordinador per treballar

Actualizado: lunes, 15 noviembre 2010 19:52

PALMA DE MALLORCA, 15 Nov. (EUROPA PRESS) -

El 86,3% de les petites i mitjanes empreses (pimes) de les Balears disposa d'ordinador per treballar, segons una auditoria feta per conèixer el grau d'implantació de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) en les pimes de les Illes, els resultats de la qual s'han fet avui públics a Eivissa la consellera balear d 'Innovació, Interior i Justícia i Justícia, Pilar Costa.

Segons aquest estudi, fet sobre una mostra de 1.800 pimes (116 de l'àmbit industrial, 146 de la construcció, 268 del comerç, 317 del turisme i 748 del sector serveis no turístics) a Eivissa usen ordinador un 84% de les pimes i a Formentera, un 54,1%.

Per la seva banda, la implantació de la telefonia mòbil d'ús empresarial, amb un 68%, és inferior a l'accés a Internet. En aquest sentit, del total de pimes amb mòbil hi ha un 40,3% amb connexió a internet. I, d'aquestes, un 69,2% es connecta a través de la tecnologia 3G.

Eivissa, amb un 42,2%, és una de les zones on es troben les pimes més proclius a utilitzar mòbils amb accés a Internet. En el referent al sistema operatiu, el Windows, amb un 93,4%, és que té una implantació més estesa.

Mentrestant, un 5% dels petits i mitjans empresaris han assegurat no conèixer quin sistema operatiu utilitzen, mentre que un 0,9% utilitzen el Mac i un 0,8% el Linux.

En aquesta línia, destaca l'ús d'aquest últim sistema operatiu a Eivissa, amb un 2% i un 1,3% de Mac, i han estat aquests els percentatges més alts de les Balears, mentre que un 90,6% treballen amb Windows.

En ho respecta a l'accés a Internet, vuit de cada deu pimes tenen accés a la xarxa, i el 80% d'aquestes accedeixen a través d'ADSL. En aquest capítol, Eivissa i Formentera segueixen a la cua de les Illes.

Així, mentre la mitjana se situa al 79%, la zona de Palma registra un 79,7%, la resta de Mallorca, un 79,1%, Menorca un 77,8%, Eivissa un 76% i Formentera un 48,6%.

El 16,7% dels empresaris de la pitiüsa menor asseguren que no tenen accés a Internet perquè és complicat disposar de connexió.

Gairebé la meitat de les petites i mitjanes empreses de les Balears (48,3%) utilitza els serveis que li ofereixen l'administració electrònica, circumstància que a Eivissa baixa fins al 30,6% i a Formentera fins al 36,8%.

L'estudi destaca que les pimes d'Eivissa realitzen sobretot transaccions amb l'Agència Tributària i la Seguretat Social, igual que Formentera, tot i que moltes de les pimes d'aquesta última illa han utilitzat Internet també per buscar subvencions i ajudes.

POQUES WEBS EN CATALÀ

L'auditoria ha posat també de manifest que el 48% de les microempreses de cinc a nou treballadors disposa de pàgina web pròpia, però un 25% només l'actualitza anualment.

En aquest apartat, el 88% dels webs de les pimes estan disponibles en llengua castellana i un 48,8% en anglès, però només un 37,6% ho estan en català. A més, el 24,3% de les pimes reconeix haver fet publicitat per Internet durant l'últim any, però només un de cada dos d'aquestes afirma que ho tornarà a fer el pròxim exercici.

Així, només nou de cada 100 pimes utilitzen les xarxes socials com a mètode per a publicitar-se a la xarxa. En aquest sentit, el percentatge de pàgines web és superior a Formentera que a Eivissa, amb un 35,1% i un 33,6%, respectivament.

Els resultats de l'estudi revelats per Pilar Costa reflecteixen que el 3% del total de petites i mitjanes empreses de les Balears té personal que es dedica al 'teletreball'. Per a les pimes d'un a quatre treballadors, la xifra es redueix a la meitat, i en el cas d'Eivissa, un 5,9% del personal de les pimes es dedica a aquesta mena d'ocupació.

Pel que fa a les formes de pagament, l'auditoria destaca que més de set de cada deu pimes utilitzen la banca electrònica, tot i que només el 23,8% de les pimes han utilitzat la factura electrònica.

Aquest sistema, tot i això, és utilitzat pel 63,7% de les petites i mitjanes empreses d'Eivissa i el 48,6% de les de Formentera.

En aquest sentit, el comerç electrònic a Eivissa representa el 33,1%, mentre que a Formentera és del 18,9%, i han estat la mitjana de les Balears del 33,9%.

Pel que fa al comerç electrònic, el 34% de les pimes va comprar per Internet a l'últim any, percentatge que augmenta fins al 41% en el cas del sector industrial.