Es reprenen els treballs de la demolició de l'edifici ensorrat a Palma

Actualizado: miércoles, 28 octubre 2009 12:31

Dues famílies més d'un altre edifici han estat desallotjades, de manera que ja són 60 les persones que encara no poden viure en els seus domicilis

PALMA DE MALLORCA, 28 Oct. (EUROPA PRESS)

Els treballs de la demolició controlada de l'edifici que es va ensorrar dilluns al carrer Rodríguez Arias de Palma, causant set víctimes mortals i dos ferits, s'han reprès aquest matí, després que foren suspesos passades les 18.30 hores d'ahir per la falta de llum, després d'iniciar-se a les 14.50 hores pel procediment de pinces, sense explosions ni altres recursos més enllà d'una màquina que va desmuntant gairebé peça a peça la resta de l'estructura de planta baixa i tres altures.

Així ho van informar a Europa Press fonts de l'Ajuntament de Palma, que van assenyalar que dues famílies més d'un edifici adjacent van havere de ser desallotjades, de manera que ja són 60 els veïns que no poden tornar a les seves llars i que hauran de dormir a l'Hotel Continental o a casa d'amics o familiars.

Concretament, el dilluns, 30 d'ells van ser reallotjats en el citat hotel, pròxim al lloc del succés, mentre que 25 han estat a cases de familiars i amics. Tot i això, al llarg de la jornada d'ahir van poder entrar als seus domicilis acompanyats dels Bombers de Palma per recollir efectes personals, com roba i medicaments.

El dispositiu de Serveis Socials de l'Ajuntament que atén les necessitats de les persones desallotjades es mantindrà fins que la seva tasca calgui i tots els afectats tinguin "una solució al seu cas".

Alhora, el consistori de Palma va rebre ahir, dimarts, mig centenar de trucades de ciutadans que van requerir a l'àrea d'Urbanisme i al telèfon 010 informació sobre la seguretat i la protecció dels edificis. Entre les trucades, també hi ha hagut mostres de condol i oferiments d'ajuda.

Durant aquesta nit, la zona va continuar tancada i vigilada per agents de la Policia Local, fins que avui puguin prosseguir els treballs, amb la finalitat que l'edifici quedi totalment derruït i la zona completament neta, de de cara a garantir que els veïns dels edificis adjacents puguin tornar com més aviat millor als seus domicilis.

El regidor de Seguretat Ciutadana, Antonio Donaire, va explicar ahir que les tasques de demolició s'han realitzat amb una màquina, de 50 tones, i dirigida per un operari altament qualificat, que permet desmuntar les restes pis a pis per poder mantenir totes les mesures de seguretat i el tractament específic de les restes.

Així, va detallar que la màquina ha retallat blocs de la zona a demolir i els ha dipositat en la part del solar ja buit, de manera que aquest treball ha estat lent, a causa de la seva complexitat. Per motius de seguretat, durant aquests treballs, s'ha tallat el subministrament de gas, aigua i corrent.

D'altra banda, ha informat que al llarg de tot ahir al matí, membres del Cos de Bombers de Palma, juntament amb tècnics dels departaments municipals d'Urbanisme, Serveis de Protecció de l'Edificació i d'Infraestructures van recollir mostres i fotografiat cadascuna de les plantes de l'immoble, materials de construcció, marès, bigues, així com de la resta de les ruïnes de l'edifici per poder aclarir les causes de l'ensorri.

El regidor va revelar que la demolició de les restes també s'ha vist endarrerida pel fet que els tècnics han detectat la presència de restes d'uralita, de manera que abans de procedir a la demolició, aquestes restes s'han regat d'un líquid especial per evitar que les partícules d'amiant es barregés amb l'aire.

COMPROVACIÓ DELS EDIFICIS ADJACENTS

Respecte a la resta dels edificis desallotjats, Donaire ha indicat que ahir els tècnics municipals van estar fent les comprovacions pertinents per poder determinar si l'ensorrament els havia afectat. Amb aquestes dades, ha apuntat que els tècnics elaboraran un informe que serà determinant per poder garantir la seguretat d'aquests immobles i el retorn dels seus ocupants "amb totes les garanties".

Cal recordar que l'edifici sinistrat comptava només amb 50 anys d'existència i, per tant, no estava obligat a passar la inspecció tècnica, reservada per als que tenen més de 100 anys o estan catalogats. A més, l'immoble no havia rebut cap denuncia "formal o informal" o informe que fes sospitar a l'Ajuntament de Palma que es trobava en perill d'ensorrament, ha recordat l'edil d'Infraestructures.