Retallada.- L'STEI-i qualifica les mesures de "demagògiques" i lamenta 18.000 docents vagin a tenir retallades salarials

Actualizado: martes, 1 junio 2010 17:57

PALMA DE MALLORCA, 1 Jun. (EUROPA PRESS) -

El secretari general de l'STEI, Gabriel Caldentey, va qualificar avui de "demagògiques" la mesures anunciades pel president del Govern, Francesc Antich, que preveuen la fusió de dos Conselleries, ja que "fan creure a la ciutadania que el problema de la recessió econòmica i del dèficit es deriva de tenir una Administració excessivament gran".

Així, lluny si fos d'aquesta manera, ha sostingut Caldentey, les directrius per reduir dèficit emeses des de Madrid suposaran a Balears una reducció mitjana dels salaris del personal públic d'un 5% que afectarà a uns 18.000 docents.

Segons Caldentey, que ha comparegut en roda de premsa al costat dels representants d'ANPE, UGT i CCOO per rebutjar les mesures del Govern, "pot ser que estigui bé" reduir l'Administració perquè sigui "més eficaç i eficient", tot i que això, va puntualitzar, suposa un estalvi "tan petit que no soluciona el problema de fons".

En aquest sentit, els portaveus sindicals van assegurar que la retallada "no és solidari ni equitatiu" ja que "les rendes del treball són les que paguen el dèficit", pel que van reclamar altres iniciatives per reduir-lo, com són la reforma fiscal progressiva, un major gravamen de les rendes del capital o la lluita contra el frau fiscal.

La secretària de la JPDnU i membre de l'STEI-i, Maria Antònia Font, ha explicat que els sindicats presents en la compareixença "estan a favor de la vaga del personal de l'ensenyament públic" ja que "qui ataca als treballadors públics ataca també al servei públic".

En aquest sentit, la presidenta d'ANPE a Balears, Aina Aguiló, ha animat als funcionaris a participar en la protesta i ha assegurat que és "molt important" que la societat i "sobretot" el Govern "s'adonin" del "rebuig" a la retallada dels treballadors públics.

Alhora, Aguiló ha afirmat que la vaga "és una inversió" tot i que afecti als salaris, ja que "darrere d'aquestes retallades haurà més, perquè els diners que s'estalviarà no n'hi ha prou".

Per la seva banda, el membre de la Federació de l'Ensenyament de CCOO Miguel Ángel Molina ha recordat que el Govern espanyol va aprovar a final del 2009 una pujada de les retribucions dels funcionaris en un 0,3% per al 2010, 2011 i 2012 en el marc d'un acord que, segons ha afirmat, "ha desaparegut de sobte, sense negociar i sense dir res".

En relació amb el nombre de funcionaris de l'educació pública que es veuran afectats per la retallada salarial a Balears, el president de la JPDnU de l'STEI-i ha explicat que la retallada perjudicarà també a uns 3.000 professors de l'educació concertada, ja que el seu sou "està determinat pels pressupostos generals de l'Estat i pels de la Comunitat Autònoma", així com uns 1.500 treballadors de la Universitat de les Illes Balears (UIB).

En total, les mesures del Govern afectaran, segons Caldentey, a uns 18.000 treballadors de l'ensenyament públic a les illes, fet que suposa al voltant d'una tercera part dels 60.000 funcionaris de les Balears.

D'altra banda, l'STEI-i ha comparegut aquest matí a l'acte de mediació que ha tingut lloc davant del Tribunal d'Arbitratge i Mediació de les Illes Balears (Tamib) per reconduir les accions del Govern i les mesures de pressió anunciades pels sindicats, encara que l'Executiu autonòmic no es va presentar a la cita.