RSC.- Més de 300 experts internacionals es reuneixen a Palma en una conferència europea sobre RSE

Actualizado: jueves, 25 marzo 2010 15:29

PALMA DE MALLORCA, 25 Mar. (EUROPA PRESS) -

Més de 300 experts internacionals en Responsabilitat Social Empresarial (RSE) es reuneixen avui i demà a Palma amb motiu de la Conferència Europea d'RSE que té com a objectiu principal consolidar aquestes directrius ètiques i responsables en estratègies empresarials.

La conferència, que va arrencar aquest migdia, ha estat presentada a la capital balear per la secretària general d'Ocupació del Ministeri de Treball, Maravilla Rojo; el director general d'Empreses i Indústria de la Comissió Europea, Pedro Ortún; i el conseller balear de Treball i Formació, Pere Aguiló.

En roda de premsa, Rojo ha destacat que aquesta conferència servirà per estendre la implantació de la responsabilitat social en les empreses europees, així com per posar en relleu la importància d'incloure aquestes pràctiques empresarials en la nova estratègia europea que es pretén arribar el 2020.

Respecte a aquesta nova estratègia coneguda com a '2020', Rojo ha explicat que s'ha plantejat al voltant a la idea que Europa desenvolupi un creixement intel·ligent (que base la seva economia en la innovació i el coneixement), sostenible (amb un ús eficaç dels recursos) i integrador (que generi un alt nivell d'ocupació i cohesió territorial i social).

Aquestes línies, ha indicat, han de "permetre renovar el model productiu amb el qual s'ha arribat a la crisi" i "renovar una manera de gestionar les empreses que han tingut una intensa implicació en la generació d'aquesta crisi", caracteritzada per "la falta de transparència" i "un model financer 'cortoplazista' basat en interessos individuals per sobre dels col·lectius".

Així, ha assenyalat que l'RSE suposa "un canvi de mentalitat en la cultura empresarial" que serà "clau per a la sortir de la crisi" econòmica. Rojo ha afegit que aquestes pràctiques ètiques han de ser assumides en les empreses "més enllà del compliment d'unes obligacions legals" per "posar en valor" el compromís d' aquestes empreses amb l'entorn, la transparència i la millora del seu funcionament intern.

Rojo va comentar que l'aportació espanyola a aquesta conferència serà la de compartir amb la resta de països europeus el model amb el qual Espanya expandeix aquestes pràctiques (aquest país disposa d'un Consell estatal d'RSE), així com fer-los coneixedors de la nova Llei d'Economia Sostenible en què està inclosa aquest tipus de responsabilitat per aplicar-la a les administracions públiques i promoure la seva incorporació en les PIMES.

El director general d'Empreses i Indústria de la Comissió Europea ha dit, per part seva, que la idea de l'RSE es va llançar en una cimera europea a l'any 2000 que va donar lloc a la seva expansió, tot i que, segons la seva opinió, "necessita un nou impuls" perquè la crisi ha portat a la societat "a exigir a les empreses un major comportament ètic i responsable en les seves pràctiques relacionades amb el medi ambient i en les relacions amb els treballadors".

Alhora, ha afegit que l'RSE és "un element fonamental" perquè les empreses puguin competir en el mitjà i llarg termini i ha apuntat que la societat civil i les administracions públiques tenen la responsabilitat que aquestes polítiques es desenvolupin.

El conseller de Treball ha afirmat que aquesta conferència tindrà la presència d'experts en RSE procedents dels 27 països que formen la Unió Europea, així com de deu membres de la Comissió Europea d'RSE i experts en aquesta matèria de l'Argentina, Costa Rica, el Brasil i Mèxic, a més de representants de les 17 Comunitats Autònomes.

A més, ha afegit que Balears porta anys treballant perquè l'RSE sigui un compromís no només de les administracions públiques, sinó també de les empreses i dels propis treballadors, amb l'objectiu de "millorar el benestar i la competitivitat dels productes i serveis que s'ofereixen a les illes".

Rojo ha afirmat que les conclusions i recomanacions que s'extreguin d'aquesta conferència es traslladaran als estats membre de la UE perquè els incorporin en les seves polítiques, tot i que no tindran caràcter vinculant.