'Sa Nostra' i Cercle d'Economia analitzen la crisi de valors i l'econòmica en un cicle de conferències

Actualizado: lunes, 16 febrero 2009 18:25

Forcades afirma que la crisi "pot crear problemes de governabilitat i cohesió social" si es prolonga


PALMA DE MALLORCA, 16 Feb. (EUROPA PRESS) -

L'entitat bancària 'Sa Nostra' i el Cercle d'Economia de Mallorca analitzaran durant els pròxims mesos la crisi de valors socials, així com l'econòmica, al llarg d'un cicle de conferències que començarà dijous que ve i durarà fins a maig, en què intervindran experts en ciències polítiques, filosofia, dret, sociologia i tributació.

El programa, integrat per un total de cinc dissertacions, s'oferirà en diferents dates al centre Cultural 'Sa Nostra' del carrer Concepció de Palma, serà obert al públic general i portarà per títol 'Ètica i societat', segons van donar a entendre els màxims responsables de la caixa i el lobby, Fernando Alzamora i Alejandro Forcades, respectivament.

Els valors que ha de recuperar la societat balear seran abordats per primera vegada en aquest cicle el dia 19 de febrer, quan començarà amb 'Corrupció i d'estat de dret', a càrrec de Fernando Jiménez Sánchez, professor titular del departament de Ciència Política de la Universitat de Múrcia. En la mateixa data de març, s 'oferirà la segona dissertació, 'Sistema educatiu i espai públic', a càrrec de l'experta Elisa Chuliá, de la UNED.

El 2 d'abril es reprendrà el programa amb la proposta 'Crisi econòmica: marc institucional i moralitat', que exposarà Bernat Riutort, professor titular de Filosofia Moral de la UIB; mentre el dia 30 del mateix mes tindrà lloc la conferència 'Elits, Societat i desenvolupament de capacitats cíviques', a càrrec de Víctor Pérez Díaz, doctor en Sociologia per les universitats d'Harvard i Complutense.

Ja tancant el cicle 'Ètica i societat', el 14 de maig impartirà la dissertació de clausura la directora general de l'Agència Tributària a les Illes Balears, Maria Antònia Truyols, qui tractarà sobre 'Frau fiscal', un tema que, com els anteriors, s'oferirà a partir de les 19.30 hores i per espai d'uns 50 minuts, per donar lloc a una ronda de preguntes i respostes a continuació entre els assistents.

Respecte als motius que van conduir a 'Sa Nostra' i el Cercle d'Economia a posar en marxa aquest cicle de conferències, Forcades ha assenyalat que l'objectiu és "proposar una reflexió a la nostra Comunitat sobre els reptes que tenim actualment", després de ser Balears durant els últims anys una autonomia amb gran prosperitat econòmica, amb rendes altes i un PIB molt elevat, tot i que ara hagi passat de la primera posició a la setena.

FUTUR SOSTENIBLE

El president del Cercle es va referir a la necessitat de "créixer d'una manera sostenible" en el futur, i "capitalitzar el capital humà tant en el nivell d'educació com el de coneixement", ja que la crisi "pot crear problemes de governabilitat i cohesió social", especialment, si, com es tem, adquireix forma de 'L', a l'estil de la japonesa, fet que suposa que "podria durar deu anys", ha assenyalat.

La recepta per sortir de l'actual situació econòmica i social passa per quatre aspectes diferenciats, "prudència per evitar la demagògia, justícia per aprofundir en la llibertat, fortalesa perquè sense ella no sortirem de les crisis i, després, temperància". Un missatge que, tot i que Alejandro Forcades ha admès que sona típicament cristià, ja ho donava amb anterioritat el pensador romà Ciceró.