Santiago demana al Ministeri que aporti més finançament i inclogui la insularitat en les polítiques d'immigració

Actualizado: miércoles, 9 julio 2008 20:00

MADRID, 9 de juliol (EUROPA PRESS)

La consellera d'Afers Socials, Promoció i Immigració, Fina Santiago, va sol·licitar avui Ministeri de Treball i Immigració que aporti una major finançament en les polítiques dirigides a fomentar la cohesió, demanant per això que els pròxims pressupostos generals de l'Estat de 2009 s'incorpori el factor de la insularitat.

Santiago va afegir que el Govern no ha calculat la quantitat que suposarà aquesta quantificació i va precisar que no comparteix el criteri esgrimit anteriorment en altres processos amb l'Estat de posar com quantificació de la distància de la insularitat el "territori més pròxim a Balears" ja que és "una distància molt curta per compensar la distribució i la garantia de què en les quatre illes es doni un mateix servei".

Tot i això, la consellera va detallar que en repartiments anteriors dels fons dedicats a sufragar serveis, se sol aplicar una variable del 0,6 o 0,8 per cent dels recursos per atendre la insularitat dins els fons globals

Així ho va detallar als mitjans de comunicació després d'assistir a la Conferència Sectorial de Treball que va reunir al titular del Ministeri, Celestino Corbacho, amb els responsables en matèria d'immigració de les Comunitats Autònomes.

A la mateixa, Santiago també indicà al Govern la necessitat d'aportar una major clarificació sobre quin departament ministerial ostenta les competències sobre menors immigrants no acompanyat.

La consellera va assenyalar que aquest requeriment s'orienta a poder exercir una millor tutela dels mateix i en virtut que totes les comunitats puguin prestar ajuda i ser "solidaris" amb l'executiu autonòmic canari ja que viu "una situació dramàtica" en el referent a l'acollida de menors no acompanyats.

APOSTA PERQUÈ ELS IMMIGRANTS VOTIN

També va celebrar que el Govern espanyol hagi iniciat ja les rondes de contactes per abordar la proposta d'incorporació del vot dels estrangers, ja que la "integració política" és una de les mesures més rellevants en aquest camp, agregant que des del Bloc per Mallorca "sempre s'ha apostat" que les persones que paguen els seus impostos i generen riquesa tenen dret al sufragi.

La màxima responsable del Govern va celebrar que avui s'hagi constituït la primera sectorial sobre Immigració, aspecte que és positiu, i va assenyalar que en s'està d'acord amb l'anàlisi plantejat avui per Corbacho a les comunitats, després d'assegurar que el fenomen de la immigració genera una desigualtat territorial i que la tasca s'ha de "dirigir a integrar a aquestes persones des de la legalitat" units a les accions d'integració i igualtat.

A la mateixa, Santiago va detallar que el Ministeri ha mostrat la seva intenció de procedir amb la modificació parcial de la Llei d'Estrangeria, sobretot en el relatiu a la reagrupació familiar --en què s'intentarà regular els menors entre 18 anys que no compten amb permís de treball-- i el decret de Retorn Voluntari.

Tot i això, la responsable d'Immigració del Govern va expressar el seu desacord amb l'anunci fet pel Ministeri que amb la posada en marxa de la Directiva Europea d'Immigració s'haurà de fer la proposta d'augmentar de 40 a 60 dies la retenció d'il·legals, cosa que Santiago va qualificar com "que no té sentit" i que mereix un "debat social".

Respecte la política europea en immigració, la consellera es va al·legar de les matisacions que s'han posat a les propostes franceses i italianes així com el fet que no es reculli finalment la mesura del 'contracte social' que hauria diferenciat més a l'immigrant del conjunt de la societat.

"Des del Govern i aquesta Conselleria estem d'acord que s'han de fer polítiques de cooperació i polítiques d'inversió als països d'origen, perquè la immigració és un fracàs de la població que els genera i perquè al tenir una població jove tenen un potencial excepcional", va agregar la consellera.