Santiago inaugura un curs dirigit a la formació de professionals per a la implantació de la llei de dependència

Actualizado: miércoles, 5 marzo 2008 19:35

PALMA DE MALLORCA, 5 Mar. (EUROPA PRESS) -

La consellera d'Afers Socials, Promoció i Immigració, Fina Santiago, va inaugurar avui el curs organitzat per aquest departament amb l'objectiu de formar professionals sociosanitaris, treballadors socials i personal administratiu sobre l'aplicació de la llei de dependència.

Mitjançant aquesta acció, que es desenvolupa a Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, es pretén formar i capacitar aquests tècnics perquè duguin a terme les avaluacions necessàries per establir el grau de dependència de la persona afectada, la redacció del Pla Individual d'Atenció (PIA) que estableix els serveis o les prestacions a les quals té dret o no la tramitació administrativa de les sol·licituds.

Així, Santiago ha reconegut que, ara mateix, l'aplicació de la Llei té "unes certes dificultats" en la nostra i en altres comunitats autònomes. "Hi ha un cert retard, però això, lluny de crear-nos por a l'hora de desplegar la Llei, fa que ens la plantejem com un repte", va afegir.

Pel que fa al curs, la consellera va informar que sortiran treballadors socials, tècnics valoradors i auxiliars ben preparats, per "millorar la implantació de la Llei". Santiago va valorar les expectatives del curs "que ha rebut més de 700 sol·licituds" i va informar que tot i les dificultats, ja s'han fet més de 5.000 valoracions i ara mateix hi ha més de 1.800 beneficiaris de la llei de dependència a través dels diferents recursos que planteja, com són residències, centres de dia o prestacions econòmiques.

La Llei de la Dependència, va recordar Santiago, s'implanta de manera progressiva en tot el territori nacional, des de l'any 2007 fins al 2015.

Així, el 2007 es va començar a valorar, reconèixer el dret i a oferir els serveis a les persones que més ho necessitaven, és a dir, els grans dependents. El text considera grans dependents a les persones que necessiten ajuda per fer diverses activitats bàsiques de la vida diària i quan per la seva pèrdua total d'autonomia no poden viure fora de l'atenció contínua d'una altra persona.

El 2008 les prestacions arriben als dependents severs. Segons la llei, les persones amb dependència severa necessiten ajuda de manera puntual, dues o tres vegades al dia, ja sigui perquè se'ls faci el menjar o se'ls ajudi amb les tasques de neteja personal, però no necessiten la presència contínua d'un cuidador.

A partir del 2010, la llei s'implantarà a les persones que hagin estat valorades amb un grau I de dependència, o dependència moderada. Són aquelles persones que necessiten ajuda per fer diverses activitats bàsiques de la vida diària o tenen necessitats de suport intermitent. Aquest col·lectiu, sempre en funció de les seves necessitats d'atenció, tindran dret a les prestacions durant els anys 2011, 2012, 2013 i 2014.

Les valoracions fetes i el nombre actual de persones que ja reben una prestació a les Illes, sigui aquesta un servei residencial, de centre de dia o econòmic, fa, segons Santiago, que Balears sigui una de les comunitats "més avançades en la implantació del nou sistema de la dependència", tot i que la situació "no és òptima", però sí es pot considerar "raonable".

Alhora, la consellera va agrair l'esforç que fan els treballadors de la Direcció general d'Atenció a la Dependència i de la Fundació per poder dur cap endavant totes les valoracions fetes, i va anunciar que aquest treball es podrà potenciar durant el 2008 gràcies a 40 nous treballadors socials, tècnics valoradors i auxiliars que podran reforçar els serveis una vegada acabat el curs.

Per la seva banda, el director general d'Atenció a la Dependència, Juan Manuel Rosa, va considerar que aquesta Llei és "una pas molt important, revolucionària, que trenca la tradició d'uns serveis socials que es basaven en la priorització dels casos, per fer front amb els recursos disponibles en cada moment, per passar a ser un dret de les persones". La nova Llei, segons la seva opinió, "iguala els serveis socials a l'educació, les pensions i la salut".

El curs inaugurat avui aborda, entre d'altres, temes com els criteris generals que estableix la Llei de la dependència, el procediment administratiu i el desplegament normatiu imprescindible per a implantar-ho, i els tràmits necessaris per donar resposta a la sol·licitud de reconeixement d'aquest nou dret.

La introducció al Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència, l'aplicació informàtica en la gravació i validació de la sol·licitud, la valoració de la dependència, l'elaboració de l'informe social i la proposta del programa individual d'atenció, i també el disseny del programa de serveis i prestacions són altres dels continguts d'aquest curs, que ja s'ha duït a terme a Menorca i Eivissa.