Socías admet la "dificultat" de prevenir actes de violència de gènere si no hi ha antecedents, com va ocórrer a Pollença

Actualizado: viernes, 29 febrero 2008 14:15

PALMA DE MALLORCA, 29 de febrer (EUROPA PRESS)

El delegat del Govern central a Balears, Ramón Socías, ha reconegut avui la "dificultat" de prevenir casos de violència de gènere quan no s'han produït antecedents policials, com és el cas del detingut dimecres passat per assestar diverses punyalades a la seva ex parella a Pollença, pel que va fer una crida a la societat perquè posi en coneixement de les autoritats les situacions en les quals percebin que es produeix maltractament.

Després de reunir-se amb una representació del Cercle d'Economia de Mallorca, Socías va manifestar que la Llei preveu nombroses eines per al seguiment dels casos de maltractament però va admetre que a vegades aquestes són "insuficients" per fer un seguiment d'aquest tipus d'agressions si els cossos de seguretat no tenen constància que hagi hagut violència prèvia.

En el cas concret de Port de Pollença, on una dona va patir un mínim de tres punyalades del seu agressor i va ser traslladada en estat greu a l'Hospital Comarcal d'Inca, el detingut no comptava amb antecedents i no constaven denúncies contra ell per maltractaments.

"Tot i això, moltes vegades els veïns de la víctima poden aportar informació valuosa per al tractament d'aquests casos", va incidir el representant del Govern a les illes, qui va destacar que si el maltractador té antecedents tant la policia com la Guàrdia Civil ja disposen d'equips especialitzats per abordar aquestes situacions.

Al mateix temps, va recordar que també hi ha contacte amb la justícia, grups de dones, jutjats i centre penitenciari per fer un seguiment més ampli d'aquests successos, puntualitzant que hi ha persones condemnades per maltractament però amb permís de cap de setmana que "moltes vegades són les causants d'aquests episodis tràgics". "Cal conscienciar la societat per que informi d'aquests esdeveniments i els cossos de seguretat actuaran discretament sense donar a conèixer el nom del denunciant. Això permetrà salvar vides", va emfatitzar.

D'altra banda, preguntat pels casos d'agressions a menors, va admetre que es tracta de successos "molt complexos", respecte als quals va recalcar la necessitat de millorar l'educació i la convivència dels joves que es veuen implicats en aquests actes. "Quan parlem de violència a aquestes edats significa que alguna cosa està malament en el sistema social, i als adolescents se'ls ha d'inculcar el respecte als valors i les persones", va etzibar.

Sobre aquesta qüestió, va considerar necessari redefinir quina és la informació que reben a l'escola així com a través dels mitjans de comunicació, i analitzar quin és l'entorn familiar dels menors que han participat en actes de violència, molts dels quals provenen, va assenyalar, de famílies desestructurades.