Thomàs assegura que el repte de la sanitat pública és "treure el màxim profit" a cada euro públic

Actualizado: viernes, 4 junio 2010 21:18

PALMA DE MALLORCA, 4 Jun. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs, ha assegurat avui que el repte actual en el context de crisi econòmica de la sanitat pública és "treure el màxim profit a cada euro", per la qual cosa ha advocat per buscar l'eficiència en l'activitat sanitària.

Thomàs va fer aquestes declaracions avui en una roda de premsa convocada amb motiu de les X Jornades de Gestió i Avaluació de Costos Sanitaris que han tingut lloc a Palma durant els tres últims dies i a les quals han assistit gairebé mil professionals nacionals i internacionals del col·lectiu sanitari.

El titular balear va estar acompanyat en la compareixença davant dels mitjans pel conseller de Sanitat de Castella i Lleó, Francisco Javier Álvarez; el conseller de Sanitat del govern càntabre, Luis María Truán; el conseller de Sanitat i Consum basc, Rafael Bengoa; el president del Comitè organitzador de les jornades, Josep Pomar; i el president de la Fundació Signe (promotora d'aquest esdeveniment), Elena Miravelles.

Thomàs ha considerat que en l'actual situació de crisi "es demana un plus de responsabilitat" als responsables de les àrees de salut perquè impulsin en la gestió dels seus departaments els "ajustos" necessaris per intentar fer un ús eficient dels recursos, i alhora mantenir la qualitat dels serveis que es presten.

Precisament, l'optimització dels recursos públics és un dels temes en els quals s'han centrat aquestes jornades, que se celebren cada dos anys impulsades per la Fundació Signe, en les que al llarg dels tres últims dies es van celebrar 12 taules rodones, 24 taules de comunicacions en les quals van participar 96 ponents, a més de quatre simpòsiums patrocinats per empreses. Aquest esdeveniment ha aconseguit reunir en les diferents taules a onze consellers autonòmics de sanitat i tres ponents internacionals.

En aquest congrés han estat presents responsables assistencials i representants dels principals hospitals de referència del territori nacional, gerències d'atenció primària i òrgans assistencials a tots els nivells. També van col·laborar més de 35 organitzacions sanitàries i es van exposar 143 pòsters diferents.

El desenvolupament d'aquestes jornades va permetre entrar en profunditat en debats tan importants com el del finançament del sistema nacional de salut, que travessa moments difícils derivats de la crisi econòmica. El conseller balear es va mostrar convençut respecte a la "gran qualitat" del sistema sanitari espanyol, avalada per "l'àmplia cartera de serveis" que ofereix i pels professionals amb els quals compta.

El conseller del País Basc va incidir que la gestió dels recursos sanitaris "estàlvia vides", de la mateixa manera que ho fa la medicina. En aquest sentit, ha destacat la necessitat d'aconseguir una bona col·laboració entre l'atenció primària i l'hospitalària, una responsabilitat que va atribuir als gestors de la sanitat amb l'objectiu que "els ciutadans rebin una atenció menys fragmentada".

El conseller de Cantàbria, per part seva, també es va referir a la importància de forjar una estreta col·laboració entre els diferents nivells assistencials, un aspecte que va qualificar d'"imprescindible" en el cas d'aquesta comunitat. A més, va recalcar que aquesta "aliança" no ha de limitar-se només a l'àmbit assistencial, sinó que ha d'abordar també la vessant docent i investigadora en aquest sector.

D'altra banda, el conseller de Castella i Lleó ha dit que "la sanitat és un conjunt" format per tots els actors que participen en ella, tant professionals com pacients, "que són els que orienten des del punt de vista personal als gestors en temes que poden passar desapercebuts per a ells".