Thomàs assenyala que les excavacions arqueològiques en Son Espases no estan afectant als terminis previstos de les obres

Actualizado: lunes, 11 febrero 2008 15:18

El nou hospital de referència de les Balears estarà operatiu a finals de 2010, segons la previsió del Govern


PALMA DE MALLORCA, 11 Feb. (EUROPA PRESS) - -

El conseller de Sanitat, Vicenç Thomàs, ha assegurat avui que les excavacions arqueològiques que s'estan portant a terme al solar de Son Espases no estan suposant cap retard en els terminis d'execució del les obres del nou hospital de referència de les Balears, la data de finalització del qual està prevista per a finals de 2009.

Així ho ha apuntat Thomàs després de visitar els treballs que estan realitzant ara mateix els arqueòlegs, on precisà que l'hospital de Son Espases començarà a estar operatiu a final de 2010, una vegada s'hagi dotat al centre de la infraestructura, equipament i material necessari per a la seva obertura al públic, d'acord amb la previsió del Govern.

Al costat del conseller participà també en el recorregut la consellera de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca, Joana Lluïsa Mascaró, en una visita oberta als mitjans de comunicació que pogueren comprovar "in situ" algunes de les troballes dels arqueòlegs.

TROBALLES

Els tècnics contractats per la Conselleria de Salut precisaren que la zona afectada per les restes abraça una extensió d'uns 63.000 metres quadrats, on se sustenta una necròpolis del segle I abans de Crist, que respon a una etapa de transició entre l'època talaiótica i romana.

En l'esmentat jaciment s'han detectat 31 conjunts de ceràmiques, format per àmfores d'enterrament i una zona d'ofrena, on s'han trobat ossos d'animals, elements de ceràmica i carbó, que estan sent analitzats per experts investigadors en la matèria.

A més del jaciment, els arqueòlegs han trobat una "concepció prehistòrica", que ha quedat protegida pel Consell de Mallorca i que està situada a la zona on estava projectat l'heliport, i que ara haurà de ser construït en un altre lloc, apuntà un dels tècnics de l'empresa encarregada de les tasques de prospecció, José Merino.

Pel que fa a la necròpolis, assenyalà que acumula gran quantitat d'àmfores --fins ara s'hi han trobat tres peces gairebé assabentes-- i ceràmiques, si bé destacrtà que la zona es tractés d'un "assentament estable", perquè "a prop hi ha altres espais buits".

El conseller de Salut manifestà alhora que "el ritme de les obres està condicionat per les excavacions" i, en aquest sentit, afegí que, a mesura que es les obres es puguin alliberar, començarà la part de construcció de l'hospital, "sense que això representi un retard", ja que, segons digué, "s'està avançant una part de l'obra que no està afectada pels treballs dels arqueòlegs".

Sobre la zona protegida, on estava previst un heliport, Thomàs apuntà que l'esmentada infraestructura es construirà en un altre lloc, "sota l'única condició que estigui relativament prop de l'àrea d'urgències i també prou prop de l'estructura física de l'hospital".

El conseller de Salut explicà que l'objectiu és deixar treballar als experts "en les condicions que ells consideren més oportunes", si bé, recordà, que les obres de l'hospital s'adjudicaren el desembre del 2006 -quan governava el PP- i que no fou fins a maig del 2007 quan es comencen a treballar els arqueòlegs, de manera que "tots els els fonaments de l'edifici principal ja estava fet quan entrà el nou Govern".

Per la seva banda, la consellera insular de Patrimoni assegurà que els arqueòlegs "porten el ritme de treball previst", i alhora destacà la importància històrica de les troballes, perquè permetran poder conèixer més d'una època de la història de Mallorca "bastant desconeguda".

La zona A i D foren alliberades a finals de l'any passat mentre que les altres dues zones afectades per la paralització cautelar decretada pel Consell, B i C, estan pendents del que determinin els treballs arqueològics.