Thomàs no preveu introduir el copagament a Balears i creu que la decisió correspon al Govern estatal

Actualizado: viernes, 4 junio 2010 21:01

Les Comunitats Autònomes coincideixen que el Govern ha de liderar el debat sobre aquesta fórmula de finançament


PALMA DE MALLORCA, 4 Jun. (EUROPA PRESS) -

El conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs, ha considerat avui que la introducció del copagament en la sanitat pública no és una via que es pugui afrontar de manera "unilateral" des de Catalunya o Balears, i ha afegit que com a mínim a l'arxipèlag "no se'n van a introduir efectes nous de copagament" que modifiquin "de manera substancial" l'estructura del Sistema Nacional de salut ni el seu finançament.

Així ho ha indicat el conseller, en declaracions a Europa Press, en el marc de les X Jornades de Gestió i Avaluació de Costos Sanitaris que han tingut lloc a Palma des de dimecres passat i en les que han participat al voltant de mil professionals del col·lectiu sanitari nacional i internacional.

En relació amb aquesta forma de finançar la sanitat per la qual aposta la consellera de Sanitat de Catalunya, Marina Geli, supeditada, això sí, al nivell de renda de cadascun, el conseller ha opinat que correspon al Govern espanyol la decisió sobre la possible implantació del sistema del copagament de la sanitat pública.

El conseller ha insistit que el debat sobre el copagament, fórmula plantejada com una possible via per garantir la sostenibilitat en el temps del sistema sanitari i la seva descongestió, és una reflexió que deu emmarcar-se a l'àmbit nacional perquè es tracta d'un "tema que afecta l'estructura del servei nacional de salut" i al seu finançament, i, per tant, "no és un problema de les comunitats autònomes".

Thomàs ha apuntat, a més, que el sistema del copagament "ja existeix" en el sistema públic de salut ja que les persones en actiu aporten el 40 % dels costos dels fàrmacs receptats i el 60 % restant es finançat per l'Estat.

"Hi ha moltes formes de millorar el finançament de la sanitat i cal explorar de quina manera la podem millorar per fer-la més sostenible", ha sostingut el titular de Salut, que ha afegit que una proposta d'aquest calat deu plantejar-se en el si de l'Estat "evidentment amb la participació de les comunitats", per establir, en aquest marc, si cal o no que els usuaris contribueixin en major mesura a finançar la sanitat.

REBUIG UNÀNIME DE LES CA AL COPAGAMENT

En aquesta mateixa línia es van expressar, en declaracions a Europa Press, la majoria dels consellers de Salut de les diferents comunitats que aquests dies han assistit a Palma a les jornades. Els responsables autonòmics de les àrees de sanitat van advocar perquè aquest debat es plantegi a nivell estatal, de manera semblant a com s'ha arribat al Pacte de Toledo que va establir les línies d'actuació i de reforma a introduir en el sistema de pensions contributiu.

El conseller de la Generalitat Valenciana, Manuel Cervera (PP), ha afirmat que "fa falta garantir la sostenibilitat del sistema sanitari" i ha afirmat que "ha de ser el Govern el responsable de prendre aquestes mesures". El responsable valencià va anar més enllà i ha assegurat que són precisos canvis estructurals en el sistema sanitari nacional i ha apuntat que, "més que incidir en una cosa en concret, cal fer un pacte per la sanitat que el Govern ha de proposar i en què han de treballar les Comunitats Autònomes" i ha matisat que "la sanitat cal treure-la anés del debat polític".

La responsable de Salut gallega, Maria Pilar Farjas (PP), ha assenyalat que aquesta comunitat no es planteja aplicar el copagament i va puntualitzar que "amb una factura farmacèutica anual d'aproximadament 15.000 milions d'euros hi ha marge més que suficient per plantejar l'estalvi".

La consellera de Catalunya, Marina Geli (PSC), ha advocat per obrir un "debat estructural a tot l'Estat per buscar les fórmules que garanteixin la qualitat, l'equitat i la sostenibilitat del sistema sanitari". Alhora, ha afirmat que "ja existeix el copagament" mitjançant dues fórmules, com són "l'aportació que fan les persones actives en el pagament dels fàrmacs i a través de la contractació de les assegurances privades complementaris". En qualsevol cas, ha assegurat que "Catalunya no va a implementar cap mesura" de moment, "això és un debat que ha de fer-se des del Govern espanyol", ha subratllat.

Per la seva banda, la titular de Salut d'Andalusia, María Jesús Montero (PSOE), ha assenyalat que la Junta és "contrària" al copagament perquè "no s'ha plantejat com un element dissuasori de la utilització dels serveis sanitaris" i, a més, perquè fora un mecanisme contributiu per generar ingressos addicionals "implicaria un cost en la utilització dels serveis que perjudicaria a les rendes més baixes i a les persones que tenen problemes de salut". A més, va incidir que "el copagament ja s'usa en la factura farmacèutica".

En termes similars s'ha expressat la consellera de les Canàries, Maria Mercedes Roldós (PP), qui ha indicat que el copagament existeix mitjançant el pagament compartit dels medicaments entre Administració i el ciutadà.

Tot i això, ha remarcat que "cal emprendre les reformes necessàries" i ha sostingut que "està faltant lideratge per abordar la difícil situació de tot el sistema nacional de salut" "Estic convençuda que hi ha marge d'eficiència en el sistema nacional, però cal a abordar les reformes necessàries", ha conclòs.

La consellera de Múrcia, Maria Ángeles Palacios (PP), ha assenyalat que aquesta regió tampoc preveu el sistema copagament "com una solució a mitjà o llarg termini" per garantir la sostenibilitat del sistema ja que, segons la seva opinió, "no té un fi dissuasori, sinó recaptatori".

La viceconsellera d'Assistència Sanitària de la Comunitat de Madrid, Ana Sánchez (PP), ha destacat que "les mesures de finançament del sistema de salut les ha de prendre el Govern espanyol i no a nivell autonòmic", pel que ha afegit que la Comunitat de Madrid "no té la responsabilitat d'introduir el copagament". "Ara per ara és el PSOE el que ha de pronunciar-se sobre això", ha postil·lat.

El conseller de Salut i Benestar Social de la Junta de Castella i Lleó, Francisco Javier Álvarez (PP), ha afirmat que "un tema de tanta importància social" cal "estudiar-lo amb deteniment" en el marc d'un debat "liderat pel Govern" central. Alhora, el polític també va puntualitzar que el sistema de copagament "ja existeix en les farmàcies".

Finalment, el conseller de Sanitat del Govern de Cantàbria, Luis María Truán (PSC-PSOE), ha assegurat que en aquesta comunitat no es planteja l'aplicació d'aquesta possibilitat de moment i ha precisat que "ara mateix el finançament sanitari se sustenta en relació amb els impostos perquè sembla que és el sistema més equitatiu", pel que va comentar que "no és una prioritat" per a aquest govern autonòmic.