Tomás assenyala que sempre ha actuat "conforme a dret" i expressa la seva "plena confiança" en l'ex-regidora de Festes

Actualizado: lunes, 7 julio 2008 19:11

Afirma que els Serveis d'Intervenció de l'Ajuntament són "molt meticulosos" amb les factures, tot i que pot haver existit un "error"


PALMA DE MALLORCA, 7 Jul. (EUROPA PRESS) -

L'alcalde de Llucmajor (PP), Lluc Tomàs, ha assenyalat avui que sempre ha actuat "conforme a dret", per la qual cosa va dir tenir la consciència "tranquil·la", tenint en compte que els Serveis d'Intervenció de l'Ajuntament són "molt meticulosos" amb els pagaments de les factures i, en aquest sentit, va apuntar que si hi ha hagut alguna irregularitat, va ser deguda a un "error, però no a una voluntat dolenta de ningú".

Tomás va respondre així al seu advocat, Rafael Perera, durant la primera jornada del judici oral que es reprendrà dimecres que ve, a partir de les 10.30 hores, i que s'acabarà divendres a la Secció Segona de l'Audiència Provincial de Palma, que jutja al primer edil de Llucmajor, a l'exregidor de l'Agrupació Social Independent (ASI), Joaquín Rabasco, i a l'ex-secretària d'aquest, María del Amor Aldao, per diversos delictes entre els quals es troben negociacions prohibides i frau de fons públics per més d'1 milió d'euros a empreses vinculades a Rabasco.

L'alcalde de Llucmajor va expressar la seva "plena confiança" en l'ex-regidora de Festes i Celebracions, Antònia Sunyer, qui, segons va apuntar, va donar el "vistiplau" a les factures de la contractació dels grups musicals en les festes celebrades en aquest municipi, que van ser ratificades pels Serveis d'Intervenció encarregats de "fiscalitzar" si les despeses són correctes per, a continuació, enviar les factures a la Tresoreria de l'Ajuntament.

Així, Tomás va agrair la "meticulositat" als Serveis d'Intervenció, que, segons va explicar, s'encarreguen de detectar si alguna cosa no funciona o si es produeixen duplicitats en les factures, cosa que, segons la seva opinió, no ha passat en cap moment, de manera que tots els pagaments "van complir amb tots els requisits".

"Estic completament segur de què s'ha actuat de manera correcta d'acord amb els procediments administratius", va remarcar, i alhora va destacar que el sistema de comprovació de les factures "funciona" i va negar que en cap moment s'hagin duplicat factures a l'hora de contractar artistes per les festes de Llucmajor, tal com sosté el Ministeri Fiscal.

El primer edil va apuntar que ell només signava els pagaments que li remetien els Serveis d'Intervenció del consistori, després de què l'ex-regidora de Festes, Antònia Sunyer, hagués contractat els espectacles amb 18 societats mallorquines dedicades a proveir grups i artistes.

"NO VA EXISTIR ACORD ECONÒMIC AMB RABASCO"

Preguntat per Perera sobre si va existir un acord "econòmic" amb Rabasco, Tomàs va dir que ni l'ex-regidor d'Esports i batle pedani de s'Arenal de Llucmajor s'ho va proposar ni ell ho hagués acceptat, pel que va afirmar que només hi va haver un "pacte polític" entre el PP i ASI per governar a l'Ajuntament.

D'altra banda, va recalcar que els Serveis d'Intervenció del consistori "mai no van deixar un expedient a mitges" i, per aquesta raó, ha afirmat que, malgrat aquest judici, continua mantenint la seva "plena confiança" en el sistema de registre informàtic dels expedients i en els funcionaris que s'encarreguen d'aquesta tasca.

A més, Tomàs va sostenir que "mai no hi ha hagut desquadraments econòmics a l'Ajuntament de Llucmajor", ja que "mai ha faltat un cèntim" i, per aquesta raó, va assegurar que aquesta institució "no té res que reclamar", perquè "no ha sortit perjudicada" amb el presumpte frau de fons públics per valor de més d '1 milió d'euros de les arques municipals a empreses lligades a Rabasco.

L'alcalde de Llucmajor va apuntar que va decidir nomenar Rabasco regidor d'Esports de l'Ajuntament i batle pedani en considerar-lo un "bon gestor" i una persona amb "moltes ganes de treballar", sobretot per a la zona de s'Arenal.

Finalment, va admetre que l'única factura que no s'ha pagat mai va ser una corresponent als actes de fi de festes de s'Arenal, tot i que va dir que l'Ajuntament no té "cap problema" per pagar-la, ja que a l'hora de pagar "som molt meticulosos".

ESCRIT D'ACUSACIÓ

Segons explica l'escrit d'acusació, la trama per la qual estan acusats Rabasco, Tomàs i Aldao, denunciada l'any 2001 per qui aleshores era regidor del PSOE a Llucmajor, Juan José Mestre, va arrencar en 1999, quan Aldao va constituir la societat Majo Esport i va nomenar a Rabasco -que llavors ja era regidor a Llucmajor- com apoderat de la mateixa, conscient de la incompatibilitat d'aquest càrrec amb el qual exercia a l'Ajuntament (des de 1987) juntament amb el de segon tinent d'alcalde i alcalde pedani de S'Arenal (tots dos des de 1999).

Amb capacitat total per administrar aquesta societat, l'exdirigent d'ASI va gestionar des del consistori l'adjudicació a Majo Esport de diversos contractes per un valor total de 114.789 euros, tot i que únicament se li han imputat pagaments per valor de 56.125 euros. Tot això sota l'autorització de Tomàs, qui malgrat conèixer l'estreta relació de Rabasco i Aldao va decidir seguir les indicacions del regidor.

El primer edil havia acordat que Rabasco li prestaria el seu suport en les decisions i votacions municipals i, a canvi, aquest va ser nomenat alcalde pedani de S'Arenal, segon tinent d'alcalde de Llucmajor i regidor d'Esports i Festes. Alhora, va facilitar l'adjudicació i contractació d'espectacles a la xarxa de societats que el regidor va designar, veient-se beneficiades durant tres anys, a més de Majo Esport, Tenedi Ambient, Rodema Swin i Retsar Music, creades per Aldao amb l'ajuda de Rabasco per aprofitar la seva condició de regidor.

En concret, la societat Tenedi Ambient, que mancava de la mateixa manera que les altres empreses de tota experiència en el sector del comerç, va contractar serveis de l'Ajuntament per valor de 254.339 euros, mentre que Rodema Swin va facturar 33.114 euros i Retsar Music, 662.223 euros. I tot i que els tècnics municipals advertien a Tomàs de la il·legalitat de les factures i contractes, aquest va dictar nombroses resolucions i edictes dirigits a beneficiar les societats d'Aldao malgrat suposar el perjudici econòmic del consistori.

Cal destacar que, per aconseguir que aquestes empreses fossin contractades sense possible competència, el batle permetia que aquestes obtinguessin contractes d'exclusivitat per actuacions i festes que serien programades per l'Administració local molts mesos després, entre elles interpretacions de Sergio Dalma, Tam Tam Go, José de la Vega i Malena Gràcia.