Un total de 24 nens han nascut dintre de l'aigua a Mallorca des de l'any passat

Actualizado: miércoles, 9 junio 2010 18:50

PALMA DE MALLORCA, 9 Jun. (EUROPA PRESS) -

Un total de 24 nens han estat il·luminats a l'aigua a Mallorca des que el mes d'agost passat l'Hospital d'Inca es convertís a l'únic centre de l'illa on s'atén el procés complet del part dins del mig aquàtic, segons ha informat avui a Europa Press la llevadora d'aquest centre, Dagmar Bork, en el marc de les Jornades 'Guia de les bones pràctiques en salut sexual i reproductiva', que s'han desenvolupat a Palma els dies 8 i 9 de juny.

Així, l'hospital d'Inca ha atès des de la posada en marxa de la unitat a un total de 45 dones que van realitzar el procés de dilatació previ al part a l'aigua, si bé finalment només 24 van il·luminar al recent nascut a aquest ambient específic creat per a parts naturals alternatiu al quiròfan.

D'aquesta manera, la llevadora ha subratllat que aquest sistema de part té múltiples avantatges com "que la dona està més relaxada i té el control sobre el part". Alhora, ha indicat que aquesta tècnica es realitza amb parts naturals "que no porten anestèsia, ni oxitocina" i "de sota risc", en els que els assistents mèdics "gairebé no intervenen, es controla a cada moment, però no intervenen".

Bork ha explicat que per al desenvolupament d'aquesta tècnica la mare s'introdueix en una àmplia banyera, que té una porta per la qual es pot extreure a la partera en cas de necessitat, i que "està adaptada a la comoditat de la dona durant el part". La matrona es col·loca a l'exterior de la banyera des d 'on assisteix l'enllumenament.

La llevadora ha indicat que aquesta tècnica és bastant "innovadora" a Espanya. A Mallorca tan sols es realitza als hospitals d'Inca i al de Son Llàtzer, tot i que en aquest últim només es fa d'aquí a l'aigua el procés de dilatació i després s'extreu a la dona perquè finalitzi el part fora de l'aigua.

Tot i això, ha indicat que "cada vegada hi ha més interès per aquest tema" perquè "les dones decideixen com volen parir". La llevadora ha afirmat que els centres d'atenció primària de l'illa s'informa d'aquesta tècnica.

D'altra banda, el conseller de Salut ha assegurat que aquestes jornades "han estat un punt de reflexió en el qual els ponents han aportat iniciatives molt diverses", així com una conjunt de bones pràctiques en salut sexual i reproductiva.

Així, una d'aquestes iniciatives que va nomenar Thomàs ha estat el Programa educatiu per a la coresponsabilitat en famílies amb risc d'exclusió social, que aborda, d'una manera específica i especialitzada, l'educació prenatal i que es pretén desenvolupar en els centres de salut de la Xarxa d'Atenció primària. Així, es pretén "augmentar els coneixements i les habilitats de la parella per tenir una vivència satisfactòria de l'embaràs, part i puerperi i una criança basada en la coresponsabilitat", a més de dotar als professionals d'eines que donin resposta a les noves necessitats assistencials.

Thomàs també ha recordat que cal fer un esforç col·lectiu per eliminar la xacra social de la violència de gènere i detectar els casos, com més aviat millor, per poder intervenir. En aquest sentit, ha subratllat la importància de la coordinació entre els professionals sanitaris que atenen les dones per evitar que es donin aquests casos.

Alhora, el conseller ha apuntat també programes com la lleterola de l'Hospital Son Llàtzer, un servei realitza més de 300 intervencions mensuals per a les dones i els seus acompanyants, "amb molt bons resultats per al manteniment de la lactància materna i per al maneig de la lactància artificial".

Un altre de les iniciatives que es van presentar en les jornades és la Consulta Jove, en què un grup de professionals d'atenció primària (infermers, metges i pediatres) es desplaça als instituts, on atenen les demandes dels joves sobre qualsevol tema, com pot ser sanitari, sexual o familiar, per exemple. Aquest programa ha començat a Mallorca en el curs 2004-2005 en tres centres d'educació secundària i que actualment s'ofereix en 27 centres educatius.

Thomàs va recalcar que la nova Llei de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l'embaràs, que entrarà en vigor el pròxim 4 de juliol, es fonamenta en el dret al desenvolupament de la sexualitat i en l'autonomia de les persones per decidir sobre la seva maternitat i paternitat. Aquesta normativa fa especial referència al dret de les dones a la protecció de la seva salut sexual i reproductiva, i evita la discriminació per qüestions de gènere.