La UE pretén descentralitzar la seva governabilitat i incloure als ens locals i regionals en la presa de decisions

Actualizado: lunes, 18 enero 2010 15:31

L'objectiu és que les polítiques europees no es decideixin únicament des de Brussel·les, sinó que també participin els Ajuntaments i les regions


PALMA DE MALLORCA, 18 Ene. (EUROPA PRESS) -

La Unió Europea pretén descentralitzar la seva governabilitat i incloure als ens locals i regionals en la presa de decisions per a la construcció europea, tenint en compte que representen el 16% del producte interior brut de la UE, dos terços de les inversions públiques europees i 15 vegades el pressupost actual de la UE.

Així ho ha explicat el president del Comitè de les Regions de la Unió Europea, Luc Van den Brande, al V Diàleg Territorial per al creixement sostenible i l'ocupació, que se celebra a Palma en el marc de la presidència Espanyola de la UE, en què es va presentar el 'Llibre Blanc del Comité de les Regions sobre la Governabilitat Multinivel.

Van den Brande va detallar que aquest Llibre Blanc recull les consultes que ha realitzat el Comitè de les Regions entre ajuntaments, regions, universitats i organitzacions internacionals, amb la finalitat de construir Europa amb la participació dels ens locals i regionals, tenint en compte que aquests són els responsables del 70% de la legislació comunitària.

Així, ha destacat que "es tracta d'allunyar-se de les idees jeràrquiques", perquè les polítiques europees que afecten a les regions "no es decideixin des de Brussel·les", sinó que s'aconsegueixi un sistema de presa de decisions europeu "fort" en què participin no només els Estats i les institucions europees, sinó també les entitats municipals i regionals.

Per a Van den Brande, les conseqüències negatives de la crisi financera i econòmica, respecte a la creació de llocs de treball, obliguen que la UE posi en marxa, en cooperació amb els Ajuntaments i les regions, polítiques que posin "fre" a aquesta situació en el marc de l'estratègia de 2020.

"GOVERNABILITAT MULTINIVEL"

Així, el vicepresident tercer de l'Executiu central i ministre de Política Territorial, Manuel Chaves, ha considerat "imprescindible passar de la idea de la col·laboració dels ens territorials a la del protagonisme compartit en la concepció i aplicació de les estratègies de la UE, mitjançant l'anomenada governabilitat multinivel".

En aquest sentit, Chaves ha remarcat que, actualment, al voltant de 95.000 entitats territorials ostenten competències de primer ordre en sectors fonamentals, en matèria d'educació, medi ambient, transport, serveis públics, polítiques socials i d'ocupació i d'ordenació del territori, de manera que, segons la seva opinió, han de tenir una "coresponsabilitat" en l'elaboració de les polítiques europees, sobretot, "les relacionades amb el creixement econòmic i l'ocupació.

"Ja no val un model piramidal, que té les seves arrels en un passat que està definitivament superat", va recalcar Chaves, qui ha precisat que el fet de donar una participació més alta als Ajuntaments i als ens regionals "no significa que debilitem a les institucions estatals o centrals de la UE, sinó tot al contrari, ja que aconseguirem una Europa més forta, més sòlida, més unida i més eficaç en la resposta que cal donar a les inquietuds dels ciutadans europeus".

D'aquesta manera, va recalcar que durant la presidència Espanyola de la UE, el Govern espanyol ha col·locat la dimensió territorial com una qüestió de "primer ordre", basant-se en l'experiència d'Espanya, on durant tots aquests anys de democràcia, "ha sabut créixer com país, i alhora reconeixia les aspiracions dels territoris i els integrava en un projecte comú".

Així, Van den Brande ha remarcat que el Comitè de les Regions pretén que les autoritats locals i regionals siguin "verdaders socis en el procés de construcció d'Europa, de manera que no siguin simplement intermediaris com han estat, sovint, en el passat", ja que, segons ha advertit, "cap estratègia europea nova podrà tenir èxit, si no comptem amb la participació d'aquests ens".

"Proposem que s'enforteixi el mètode comunitari i que les decisions siguin més inclusives amb una governabilitat més innovadora", ha afirmat el president del Comitè de les Regions, qui ha subratllat que la crisi econòmica "ha mostrat la necessitat d'involucrar a tots els actors polítics".

En aquesta línia, ha avisat que si no s'aconsegueix una governabilitat a la UE en què els Ajuntaments i els ens regionals puguin participar al mateix nivell que els Estats, "es correrà el risc que les mesures no arribin als nivells regionals i locals i, per tant, només s'aplicaran parcialment".

"PROTAGONISTES I NO ESPECTADORS"

D'aquesta manera, va revelar que les consultes realitzades als ens locals i regionals previstes al 'Llibre Blanc sobre la Governabilitat Multinivel' reflecteixen que els Ajuntaments i les regions volen que se'ls consideri com "protagonistes i no com a espectadors", tenint en compte que estan "realment compromesos en el procés de transformació europea, en la lluita contra el canvi climàtic i en l'estratègia per al rellançament econòmic".

Per aquesta raó, el president del Comitè de les Regions ha insistit que "ha arribat el moment en el qual tot el món participi en la construcció de la UE i contribueixi al desenvolupament sostenible", de manera que, segons la seva opinió, hi ha d'haver un pla territorial per a aquelles reformes que siguin estratègiques i que afectin als ens locals i regionals.

Alhora, ha afegit que una vegada que els ens locals i regionals participin en l'elaboració de les polítiques europees, deuen comprometre's a portar-les a terme en el seu àmbit territorial, de manera que el Comitè de les Regions plantejarà que cada any, es porti a terme una avaluació de l'impacte territorial de les mesures europees.

Després del període de consultes i de presentació del 'Llibre Blanc sobre la Governabilitat Multinivel', Van den Brande va anunciar que el Comitè de les Regions elaborarà un pla d'acció, que presentarà al Parlament i al Consell Europeu, així com la Comissió Europea, amb la finalitat d'intentar elaborar una Carta de Governabilitat Multinivel a la UE, que estableixi la participació dels ens locals i regionals, tenint en compte que aquesta és la "forma correcta d'avançar".

Finalment, ha lamentat la "paradoxa" que es produeix a la UE, a causa que, segons la seva opinió, "com més present està Europa en la vida diària dels ciutadans per la influència de la governabilitat global, tant més sembla que s'allunya de les preocupacions de la ciutadania".