UGT exigeix presó per l'alcalde de Capdepera i CCOO portarà als tribunals els responsables de l'esbucament

Actualizado: miércoles, 17 diciembre 2008 17:01

Els dos sindicats consideren que l'Ajuntament hauria d'haver enviat la Policia Local per paralitzar les obres en el mateix moment en el qual es va denegar la llicència

PALMA DE MALLORCA, 17 de desembre (EUROPA PRESS)

El secretari d'Acció Sindical de la Federació de Metall, Construccions i Afins i responsable de prevenció de riscos laborals d'UGT, José Mas, va exigir avui presó per l'alcalde de Capdepera, Bartomeu Alzina (PSIB), per no haver enviat a la Policia Local per paralitzar les obres il·legals a l'hotel Son Moll de Cala Ratjada, que ahir van costar la vida a quatre operaris, després d'ensorrar-se tres dels seus nou plantes, mentre es realitzaven tasques de reforma, que no tenien llicència municipal.

Mas va fer aquestes declaracions després de participar en el minut de silenci convocat pel Govern i la Cambra autonòmica en record de les víctimes celebrat a les portes del Parlament, al qual també va assistir el secretari d'Organització de la Federació de Construcció de CCOO, Rafael Palomino, qui va revelar que els advocats del seu sindicat estan elaborant informes del sinistre, amb la finalitat de denunciar davant dels tribunals als responsables de l'ensorri de l'hotel Son Moll "a tots els nivells".

El responsable de prevenció de riscos laborals d'UGT va recordar que quan algú fa una obra il·legal, l'Ajuntament envia a la policia Municipal per paralitzar-la" immediatament" i, en aquest sentit, va dir que si els agents no van acudir als treballs de reforma del citat hotel va ser perquè "no tenien l'ordre del consistori o perquè aquesta no els havia arribat".

"L'hotel no tenia llicència per construir i, per tant, quatre o cinc persones, entre les quals es troben l'alcalde de Capdepera, l'arquitecte, l'aparellador i el cap d'obres haurien d'anar directament a la presó", va subratllar, i alhora va considerar que en el cas de què els responsables de la Policia Local no estiguin dient la veritat, també haurien d'ingressar a la presó.

Mas va recalcar que una obra que no té llicència pot ser parada "immediatament", una vegada que el primer edil dóna l'ordre per paralitzar-la i, en aquesta línia, va considerar que la Policia Local "s'hauria haver parat" els treballs a l'hotel Son Moll, a causa de què "tot estava en molt condicions dolentes, ja que no havia bastides, sinó quatre pals col·locats de manera dolenta".

"AUTÈNTICS DELINQÜENTS"

Per aquest motiu, va recalcar que cal tractar als promotors i constructors d'aquestes obres com "autèntics delinqüents", amb la finalitat que "no puguin construir mai més en la seva vida". D'altra banda, va recordar que és impossible col·locar un inspector de treball darrere de cada treballador o empresari i, per aquesta raó, va ressaltar que per impedir accidents com el d'ahir, cal complir de manera "estricta" la Llei de Prevenció de Riscos Laborals.

Per la seva banda, Palomino va indicar que, segons els primers estudis realitzats per CCOO, "sembla que l'estructura de l'hotel no reunia els requisits i, es veu que, aquest va ser el motiu" per a la qual cosa el consistori de Capdepera li va negar la llicència d'obra. D'aquesta manera, ha afirmat que la llicència comporta un estudi de seguretat executat per un arquitecte i "seguit de prop" per un tècnic d'obra, com un aparellador o un arquitecte tècnic, alguna cosa que, segons va criticar, "no es va fer a l'hotel, perquè en aquest cas, no s'haguessin permès les tasques".

"Nostre bufet d'advocats estudiarà les responsabilitats fins on arribin", va advertir, i alhora va manifestar que l'arquitecte, l'aparellador i el cap d'obres, que van ser detinguts ahir per la Guàrdia Civil per un presumpte delicte d'homicidi per imprudència i d'un altre contra el dret dels treballadors, són els "responsables directes de la prevenció laboral".

Preguntat pel futur dels 90 operaris que es trobaven treballant en la rehabilitació de l'hotel, el secretari d'Organització de la Federació de Construcció de CCOO ha reconegut que tindran un "problema", perquè l'obra ha quedat precintada i, per tant, "dependrà de si l'empresa pot seguir exercint les seves tasques en altres tasques". "Caldrà reclamar indemnitzacions en el cas que hagi acomiadaments i, per descomptat, els treballadors estan coberts i si ens necessiten que ens cridin", va apuntar.

"NO FEIEN UNA CASETA DE GOS, SINÓ UN HOTEL"

D'altra banda, va recordar que aquests treballadors "no estaven fent una caseta d'un gosset, sinó un hotel en primera línia" i, per aquesta raó, va sostenir que no li val l'excusa de l'Ajuntament de Capdepera que no podia haver mandat a la Policia Local per precintar aquestes obres i "expulsar-los a tots immediatament" fins que no reunissin els requisits necessaris en matèria de seguretat.

En similars termes es va expressar el secretari de Salut Laboral de la Federació de Construcció, Fusta i Afins, Juan Antonio Zamorano, qui va negar que l'hotel s'ensorrés a conseqüència de la pluja caiguda ahir en Cala Ratjada, sinó que l'única causa va ser una "falta de mesures de seguretat en un edifici antic amb una estructura que té 60 anys".

"Aquest edifici havia d'haver estat demolit i no reformat", va sentenciar, i alhora va considerar que es podria exigir responsabilitats a Inspecció de Treball per "no haver fet un seguiment sobre la rehabilitació de l'hotel perquè les obres complissin les normes".

Zamorà va subratllar que la mateixa "desgràcia" que va ocórrer ahir podria haver succeït "amb la bastida col·locada sobre d'una voladís, que està sense apuntalar i a una altura de vuit pisos en el citat hotel i que a conseqüència del sobrepès, podria haver caigut a sobre de qualsevol persona que en aquell moment passés pel carrer".