UM dóna suport a les mesures anticorrupció propostes per Forcades i advoca per "bones pràctiques" en la gestió pública

Actualizado: jueves, 8 abril 2010 17:50

La Plataforma Cívica per l'Exemplaritat en la Gestió Pública demana l'eliminació de les empreses que no siguin "absolutament necessàries"


PALMA DE MALLORCA, 8 Abr. (EUROPA PRESS) -

El president d'Unió Mallorquina (UM), Josep Melià, va mostrar avui el seu suport a les mesures dirigides a "desincentivar" la corrupció en les institucions, propostes per la Plataforma Cívica per l'Exemplaritat en la Gestió Pública, a l'asseverar que "moltes" de les iniciatives coincideixen "clarament" amb les plantejades per la formació nacionalista en el marc del seu procés de refundació després de la imputació de diversos excàrrecs 'uemites'.

Així ho ha destacat Melià en roda de premsa després de reunir-se amb el portaveu de la plataforma, Alexandre Forcades, qui va presentar al màxim dirigent 'uemita' el document amb les mesures formulades i entre les quals es demana major transparència en l'activitat administrativa, un increment del control dels assumptes públics, el foment de la participació de la ciutadania en aquestes qüestions i l'agilitació de la justícia contra la corrupció.

Després de destacar que UM ha estat el primer partit a rebre a l'entitat per abordar el document, Melià ha advocat per impulsar "bones pràctiques" en la gestió de les administracions i per fer-ho "des de la transparència". Mesures per les quals, ha dit, vetllarà la formació a partir del congrés que farà el 17 d'abril amb vista al replantejament de l'estratègia d'UM, nombrosos excàrrecs de la qual es troben imputats en diversos casos de presumpta corrupció.

"La nostra intenció passa per replantejar les pràctiques polítiques", va incidir el president 'uemita'. Per part seva, Forcades ha considerat "insostenible" la situació política actual, referint-se a les investigacions que s'estan portant a terme sobre suposada corrupció en les administracions, i va recalcar la necessitat de "posar ordre" de manera que, entre d'altres exemples que va esmentar, "es pugui accelerar la concessió de llicències sense prevaricar i se suprimeixin actuacions repetides per part de diferents institucions".

Mentrestant, va al·ludir a les últimes dades publicades pel baròmetre de l'ONG 'Transparència internacional', que revela que la majoria dels espanyols considera als partits "corruptes" o "extremadament corruptes". "La gent ha de recuperar la confiança en les formacions polítiques, el que fa que augmenti el PIB, d'acord amb alguns estudis", ha manifestat Forcades.

ESMENES A LA LLEI DEL SECTOR PÚBLIC

D'altra banda, el portaveu de la plataforma cívica ha manifestat que l'entitat presentarà esmenes al Projecte de Llei del Sector Públic de les Balears, per a la qual cosa disposa de termini fins al pròxim dia 13. Entre les qüestions que defensarà serà que les auditories dels organismes públics siguin més exhaustives; que hi hagi un comitè d'auditoria i que el president del Govern "es responsabilitzi que el que digui aquest òrgan es posi en pràctica"; que s'evitin increments de plantilla; es controli el nomenament de gerents, i s'actuï, en definitiva, "amb ètica i sentit comú".

En aquesta mateixa línia, Forcades va recalcar la necessitat de "lluitar" per eliminar les empreses públiques que "no siguin absolutament necessàries", mentre que ha considerat que la Sindicatura de Comptes ha de tenir potestat sancionadora i "poder per multar". En tot aquest context, l'exconseller d'Economia del Govern ha recordat que la despesa pública suposa el 13% del producte interior brut (PIB), xifrat en uns 25.000 milions d'euros.

Per la seva banda, Melià ha assenyalat que UM també presentarà esmenes a aquesta iniciativa, malgrat matisar que la formació està "bàsicament d'acord amb el seu contingut". "Ens sembla una bona idea dotar de major control els organismes públics tot i que esmenarem el projecte per introduir algunes millores i fer-ho més efectiu", ha remarcat.

Cap recordar que el Cercle d'Economia de Mallorca, la Cambra de Comerç, i els col·legis professionals d'arquitectes i advocats han van signar l'acord per a la posada en marxa de la plataforma cívica, mitjançant la que pretenen formular mesures destinades a "desincentivar" la corrupció en les institucions públiques, recorrent per a això a "canviar les regles del joc" polític.