Uns 150 menors passaran el Nadal en els centres d'acollida del IMAS

Actualizado: jueves, 24 diciembre 2009 15:30

PALMA DE MALLORCA, 24 Dic. (EUROPA PRESS) -

Uns 150 menors, d'entre 3 i 17 anys, passaran el Nadal als centres d'acollida de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), del Consell de Mallorca. Els centres organitzen activitats perquè els nens que no puguin sortir amb família gaudeixin de les vacances nadalenques plenament.

Segons ha explicat a Europa Press la responsable dels Centre de Menors, Luisa Santiago, les activitats més comuns que s'organitzen són tallers de Nadal, sortides al cinema, programes d'oci que ofereix la ciutat, festes al mateix centre, a més dels tradicionals menjars i sopars nadalenques.

Els 26 centres d'acollida de menors que hi ha a l'illa tenen 338 places en total, la majoria de les quals estan ocupades en aquest moment. L'any passat la mitjana d'ocupació ha estat del 85%, mentre que aquest any ha rondat el 90%.

Així, més del 50% dels menors que viuen a aquests centres "gaudeixen del període de nadal en família", la resta, els que es queden, són aquells que estan en programes de separació definitiva i normalment són nens majors de 10 anys i adolescents.

DIFERENTS PROGRAMES D'ACOLLIDA

Alguns dels menors que viuen aquests dies tan assenyalats fora del centre participen en el Programa Volum, que són famílies que inviten als nens als seus domicilis per oferir-los un ambient familiar durant tot l'any (tardes, caps de setmana, períodes de vacances). En total, 24 famílies participen en aquest programa en 2009, de les quals 14 tenen un menor assignat amb el qual conviuen els caps de setmana bàsicament.

D'altra banda, la responsable dels centres de menors de Mallorca ha precisat que en el Programa d'acolliment amb famílies cangur participen un total de 78 famílies, que es fan càrrec temporalment de nens de 0 a 3 anys que, per situacions d'urgència, han de sortir de les seves llars. A ells cal sumar els més de 300 menors que són acollits per la seva pròpia família (extensa), tenint en compte que existeixen possibilitats que puguin retornar amb la família biològica.

Els nens que formen part d'un Pla de Tornada Familiar poden sortir caps de setmana i "se'ls intenta implicar al màxim a les famílies perquè vagin superant una situació determinada de conflicte. Ens interessa que convisquin el màxim temps possible amb la família", ha manifestat Santiago.

Els motius pels quals ingressen els menors en els centres són bàsicament negligència física o emocional, maltractament, etc., si bé, ha explicat que persisteixin més d'un indicador a l'hora de valorar la retirada de menors a la família biològica, ha explicat Santiago

El IMAS gestiona directament sis centres, entre els quals hi ha el CAT Puig dels Bous d'infància, que disposa de 30 places i el CAT Son Jeroni per a adolescents amb 15 places. Els altres 20 centres són concertats amb el IMAS, i estan gestionats per 12 entitats col·laboradores sense ànim de lucre.