Uns 2.500 edificis de Palma podrien ser multats amb fins a 600 euros per no passar la inspecció tècnica en 2009

Actualizado: martes, 9 febrero 2010 15:46

Aquest any passen a incorporar-se a l'obligatorietat de fer la ITE els immobles construïts entre 1900 i 1910


PALMA DE MALLORCA, 9 Feb. (EUROPA PRESS) -

Uns 2.500 edificis de Palma de Mallorca podrien ser multats amb quantitats de fins a 600 euros per l'Ajuntament de Palma per no haver passat durant 2009 la Inspecció Tècnica d'Edificis (ITE) un tràmit que es va implantar precisament l'any passat i pel que han de passar els immobles amb més de 25 anys d'antiguitat, o bé, aquells que estiguin catalogats o especialment deteriorats.

De moment, el passat exercici havien de ser inspeccionats els edificis de Palma que daten d'abans de 1900, que en la seva majoria estan ubicats al nucli antic de la ciutat, però només la meitat han estat visitats pels tècnics especialistes en l'avaluació de les seves condicions, que se centren en tres aspectes, la façana, les cobertes i l'estructura, van exposar des del Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Mallorca.

El president d'aquest òrgan, Ignacio Martínez Ventura, ha considerat "relativament baixa" la quantitat d'ITE realitzades durant el primer any de vigència de la normativa municipal que obliga als immobles més antics a passar per un tràmit que "no és res més que posar sobre paper una sèrie de reformes que s'hauran de fer" en el mateix, i que costa a raó d'uns 60 euros per cadascuna dels habitatges o locals comercials que conté l'edificació.

Respecte a la imposició de sancions municipals, el secretari tècnic del col·legi oficial, Mateu Moyà, ha precisat que "depenen de la voluntat de l'Ajuntament, però creiem que sí les imposaran", donat el risc que suposa mantenir obert un edifici amb amenaça d'ensorri. I, en aquesta línia, ha remarcat que "controlant defectes ara es poden evitar situacions greus en el futur", pel que va reclamar un esforç per part dels propietaris per posar-se d'acord i fer la ITE.

Cap precisar que la inspecció no passa de ser un informe, de manera que la seva realització dóna lloc a un diagnòstic de l'estat de la finca i, en aquest sentit, el resultat de la ITE pot ser favorable o desfavorable. En el primer cas, l'edifici passa a ser considerat assegurança per un període de deu anys i, en el segon, calen la realització d'obres de reforma. Es tracta d'una dinàmica idèntica a la de la més coneguda Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV).

HUMITAT, PRINCIPAL PROBLEMA

I la quantia d'aquestes reformes pot ser molt variable, depenent de les parts que estiguin afectades, així com el tipus de problemàtica detectada. Les més característiques són les humitats que, en una ciutat costanera com Palma, són molt habituals. Tot i que aquí van precisar els dos aparelladors que l'excessiu ocupació d'aïllants en la construcció durant els últims anys, en una clima mediterrani com el nostre, està donant lloc a una més gran "condensació" a l'interior d'habitatges nous.

"Els edificis no es comporten com objectes inerts, tenen un cicle vital" i, com qualsevol criatura, també necessiten 'respirar', de manera que ni Martínez Ventura ni Moyà van recomanar una "excessiva" impermeabilització en les futures construccions. Es tracta d'aspectes preventius que allargaran la vida de les construccions, endarrerint els informes negatius de la ITE i, al mateix temps, aportant-los valor afegit.

ITE AL PATRIMONI HISTÒRIC

La ITE no és només un tràmit que hagin de fer els edificis particulars, sinó que també el patrimoni històric de la ciutat, ja que Palma és l'únic municipi de Balears que l'aplica. I, així, segons els aparelladors, ni la Catedral, que fa uns anys va passar per una reforma de la seva façana frontal, ni el Castell de Bellver, que el mes de gener passat va sofrir despreniments en les seves coves subterrànies, s'escapen del control.

Fins i tot l'Església està fent inspeccions de les seves parròquies, convents i altres dependències ja centenàries, va aclarir el president de l'òrgan col·legial, qui ha precisat que "hi ha un aparellador que està ocupat a temps complet a realitzar la ITE al patrimoni del Bisbat" de Mallorca. I, tot i que no va revestir conseqüències, el terratrèmol que s'ha fet Palma el passat 30 de gener --de 3,2 graus en l'escala de Richter-- és un altre al·licient per inspeccionar construccions antigues.