Vicens eludeix la presó sota fiança de 100.000 euros

Actualizado: martes, 11 noviembre 2008 15:36

El diputat, al qual se li prohibeix sortir del territori nacional, assegura sentir-se "ni content ni enfadat"

PALMA DE MALLORCA, 11 de novembre (EUROPA PRESS)

El jutge instructor del cas Son Oms en el Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB), Antonio Federico Capó, va dictar avui llibertat provisional amb fiança de 100.000 euros, respecte dels 800.000 que demanava la Fiscalia Anticorrupció, per a l'exdiputat de UM Bartomeu Vicens, principal imputat en el cas de presumpta corrupció ordida en els noranta entorn de la requalificació del polígon palmesà, aprovada pel Consell de Mallorca en 1999.

Vicens va abandonar les dependències judicials prop de de les 12.40 hores enmig d'una gran expectació dels mitjans de comunicació i dels ciutadans que passaven en aquell moment als afores del TSJIB, després que el magistrat li notifiqués el contingut de la seva interlocutòria en un acte que va durar aproximadament mitja hora. L'actual diputat del Grup Mixt haurà d'abonar en les pròximes 24 hores la fiança que li permetrà eludir el seu ingrés a la presó preventiva.

Alhora, la interlocutòria determina que li està prohibit abandonar el territori nacional sense prèvia autorització judicial, per a la qual cosa se li requerirà la lliura del passaport, que no podrà ser-li expedit un altre cop mentre duri aquesta mesura cautelar. Vicens també haurà de presentar-se els dies 1 i 15 de cada mes en la secretaria de la Sala civil i Penal del TSJIB, excepte al coincidir amb dissabtes i festius, que deurà fer-ho davant del Jutjat de Guàrdia.

A la seva sortida de la seu del màxim òrgan judicial de les illes, el parlamentari es va limitar a indicar als nombrosos mitjans de comunicació congregats la mesura imposada pel jutge, i alhora va assegurar sentir-se "ni content ni enfadat". Preguntat per si de cas acudirà al Parlament, del qual va estar absent durant el ple d'avui, ha afirmat que sí anirà, "però ja veuré quan".

Enmig d'una gran expectació, periodistes i ciutadans van córrer després d'ell abans que abandonés la zona en taxi, mentre una de les persones que es van acostar vociferava contra Vicens que "el lladre es mereix anar a la presó". "Sé solidari, digue'm on està l'hort que no puc pagar la hipoteca, xoriço", va cridar el ciutadà, agregant que "el corrupte que ho pagui, sóc funcionari del govern i no se'm cauen els pèls. Per això no em quedo amb les ganes de al xoriço cridar-li xoriço".

DELICTES QUE SE LI IMPUTEN

En concret, els delictes pels quals Vicens està imputat són els de falsificació de document mercantil, blanqueig de capitals, contra la hisenda pública i estafa continuada, que podrien suposar una pena de fins a 19 anys de presó. És per aquesta circumstància que la Fiscalia Anticorrupció reclamava presó preventiva sense fiança, a fi d'evitar un possible abandonament de l'illa per la gravetat dels delictes, o com a alternativa presó amb fiança de 800.000 euros.

Per contra, des de la defensa sol·licitaven llibertat per a Vicens a l'al·legar que no concorren motius perquè hi hagi risc de fuga a causa de l'"indubtable" arrelament personal i laboral a Mallorca del diputat.

Va ser el passat 27 d'octubre quan la Sala civil i Penal del [TSJIB] es va declarar competent per instruir el cas Son Oms, causa procedent del jutjat d'instrucció número 2 de Palma, degut a la condició d'aforat de Vicens. Cal destacar que es tracta de la primera vegada en la història de la comunitat balear que un jutge ordinari a Balears demana l'adopció d'una mesura cautelar al TSJIB per a un aforat, com és el cas de Vicens per ser diputat al Parlament.

En aquest sentit, l'article 44 de l'Estatut d'Autonomia assenyala que la inculpació, presó, processament i judici d'un diputat parlamentari correspondrà al màxim òrgan judicial de les Balears. Per tant, els jutges d'instrucció poden iniciar la investigació però mai dictar presó per a un aforat.

Aquests fets es produeixen després que la Fiscalia Anticorrupció presentés el mes de maig passat una querella criminal contra Vicens així com contra el també membre d'UM Maximilià Morales, i Jaume Montis. El Ministeri públic investiga si en el procés de requalificació i urbanització del polígon es van cometre delictes milionaris per tràfic d'influències, estafes i negociacions prohibides, mitjançant el cobrament de comissions per la requalificació de parcel·les de sòl rústic a urbanitzable.

Alhora, afirma que Vicens va crear una societat, Metalumba, el setembre de 2002, sent número dos de UM, mitjançant la que va cobrar 700.000 euros procedents del 15 % de comissions obtingudes arran de la requalificació del polígon, aprovada pel Consell de Mallorca en 1999. L'empresa va ser registrada a nom de la seva dona, Antònia Martorell, mentre que la suposada testaferro del matrimoni, Elizabeth Diéguez, va ser designada administradora única.