Actualizado 11/03/2009 15:40 CET

AMPL.- El PP estudia mesures "contundents" contra el decret del català en la sanitat

PALMA DE MALLORCA, 11 Mar. (EUROPA PRESS) -

La portaveu del PP en matèria sanitària, Aina Castillo, ha afirmat avui que els òrgans de direcció del partit estan estudiant l'adopció de mesures "contundents i més enllà de la denúncia pública" contra el decret que exigeix acreditar coneixements de llengua catalana en la sanitat, perquè considera una "barbaritat" aquesta normativa i asseverar que "el que volem és que ens atenguin bé, no en català".

En roda de premsa, Castillo ha denunciat que "es posin traves" als professionals d'aquest àmbit que desitgen treballar a les illes, on hi ha "una falta d'especialistes", i va recriminar que la Conselleria de Salut i Consum adopti mesures com el Decret per ser "presonera de pactes de govern" així com "per una concessió als socis en lloc de centrar-se en la gestió de la matèria".

En relació amb aquest mateix àmbit, la també diputada popular va recriminar que el nombre de pacients que es troben en llista d'espera quirúrgica s'hi hagi incrementat en un 14 % des que va començar l'actual legislatura que la mitjana de demora hi hagi augmentat un 5 %, quan en el passat mandat del PP es va aconseguir reduir en un 22 % les llistes d'espera "davant el creixement del 20 % de la població".

Tal com va manifestar en aquest sentit, "no es pot dir que l'actual Govern hi hagi rebut una herència dolenta del PP", al recordar que l'agost del 2003 -any que va accedir al Govern la formació popular- el nombre de pacients en espera era de 12.729 mentre que el 2007 s'ha reduït fins a 9.889. Tot i això, quan ha començat a legislar el Pacte un altre cop, la xifra ha crescut fins a 10.500 en dos mesos i a desembre del 2008 se situava aproximadament en els 12.000.

A més, la demora mitjana ha augmentat en un 5 % en aquest mandat, al passar de 58 dies el 2007 a 62 a desembre del 2008, mentre que el 2007 el temps d'espera, quan va deixar de governar el Pacte de Progrés, era de 87 dies.

És per aquesta raó que va lamentar la "passivitat absoluta" del Govern davant aquestes xifres així com la reducció de recursos econòmics a la sanitat -ha recordat que el Govern "ha retirat" a Balears un 30 % de finançament sanitari i "només" s'ha incrementat un 5 % el pressupost per a la Conselleria de Sanitat aquest any-. Al que se suma, ha dit, el tancament de cinc quiròfans de l'Hospital General, decisions que en el seu conjunt "demostren la deixadesa absoluta de l'executiu i la pèrdua d'humanització".

En aquesta mateixa línia, Castillo ha denunciat l'"ocultació sistemàtica" de qualsevol informació relativa i alhora actualment han d'esperar els ciutadans de les illes per operar-se, visitar l'especialista o realitzar-se una prova diagnòstica, com un TAC o una radiografia. "Exigimos que el Govern deixi de ser un simple espectador de la situació i es posi a treballar per no tornar a la situació en la qual es trobaven les llistes d'espera després del primer pacte d'esquerres", va incidir.

Finalment, ha criticat que el PP "hagi estat exclòs" del debat al voltant a la futura Facultat de Medicina que ha recordat, va ser proposada pel PP en la passada legislatura i "té vocació de futur, pel que ha de sorgir del consens".