Balances.- Sampol assegura que les dades mostren que les illes són la comunitat amb major aportació fiscal del món

Actualizado 15/7/2008 17:24:52 CET

Demana que s'atenguin per a la reforma del finançament autonòmic i insta prendre models de "solidaritat condicionada"

MADRID, 15 de juliol (EUROPA PRESS)

El senador autonòmic per les Balears, Pere Sampol, ha assegurat avui que les dades de les balances fiscals publicades avui pel Govern revelen que "cap regió del món" efectua una aportació fiscal tan elevada com Balears, i va subratllar que les dades publicades deuen tenir-se en compte a l'hora d'abordar la reforma del model de finançament autonòmic.

En declaracions a Europa Press, Sampol va contraposar que l'aportació fiscal de les illes --que ronda en el cas dels fluixos monetaris un 14,2% del seu PIB-- a les quals es realitzen a Alemanya --on el 'lander' que més aporta arriba a un 4% del seu PIB-- o l'Estat de Nova York, amb un 2,5% de la seva riquesa generada.

En aquest sentit, Sampol va detallar que aquesta aportació fiscal que suporten les illes és un efecte que "han començat a suportar les economies familiars", que han perdut posicions en el rànquing de renda per càpita per aquesta circumstància.

Per aquesta raó, va considerar que la "solidaritat" entre regions s'ha de ser "condicionada" a projectes i programes fiscalitzats que "generin riquesa" en les comunitats "menys rica", una mesura semblant a la UE.

"Ningú nega la solidaritat però ha de fer-se de manera condicionada i semblant al model comunitari", va afegir. El senador balear va opinar al seu torn que aquesta deriva repercutiria en un model més adequat i evitaria que la comunitat autònoma fora la més perjudicada en recursos per càpita que rep de l'Estat per al finançament dels seus serveis públics.

"Si els impostos no els paguen els territoris sinó els ciutadans, igualment la despesa per càpita ha d'arribar als ciutadans, i a Balears els seus habitants estan perjudicats", ha afirmat Sampol.

Finalment, Sampol va assenyalar que la solidaritat no pot permetre que altres comunitats que generen menys recursos puguin tenir un 30% més de funcionaris de l'Estat o que sufraguin televisions autonòmiques deficitàries, que ni tan sols tenen la qualitat de tenir la seva emissió en llengua cooficial.