Actualizado 30/09/2008 20:06 CET

Carboner celebra "l'aposta decidida" del Govern pel lloguer i diu que serà positiu per a les Illes

MADRID, 30 de setembre (EUROPA PRESS)

El conseller d'Habitatge i Obres Públiques, Jaume Carbonero, que la modalitat "estrella" del nou Pla Estatal d'Habitatge serà el lloguer, per a la qual cosa contindrà una "aposta decidida" per impulsar-lo i fomentar-lo en tot l'àmbit de l'Estat, un aspecte que segons la seva opinió és positiu per a les illes.

En aquest sentit, el conseller va destacar la intenció del Govern espanyol d'aconseguir un mínim del 40% de l'habitatge protegit porti implícit un règim de lloguer en el conjunt del país, juntament amb la inclusió de la modalitat de lloguer amb opció a compra en HPO, --que "no cal confondre amb la modalitat de compra diferida"-- com les principals mesures per aconseguir l'impuls del lloguer.

"És una molt bona possibilitat --referint-se al lloguer amb opció a compra-- per ajudar als ciutadans, sobretot als joves, que tenen grans problemes de finançament per a l'accés a l'habitatge", ha afegit .

Entre aquestes mesures, Carboner va destacar el fet que puguin compatibilitzar-se les ajudes generals de les comunitats i la Renda d'Emancipació Bàsica, una actuació proposat per les Balears i que ha estat inclosa i acceptada pel Ministeri en aquest esborrany, una circumstància que va qualificar de "molt positiva".

En declaracions als mitjans de comunicació després d'assistir a la Conferència Sectorial d'Habitatge celebrada a Madrid, i que va congregar als responsables autonòmics de l'àrea amb la titular del Ministeri, Beatriz Corredor, Carboner va indicar que el Govern té la "voluntat decidida" d'impulsar un nou Pla Estatal per a 2009-2012, i va agregar que després de l'anàlisi del primer esborrany que es va presentar avui, el Ministeri podria tenir-lo llest al novembre .

"El Pla Estatal d'Habitatge està molt avançat i estarà aprovat en termini, abans del començament de 2009 i s'haurà superat amb un notable alt el principal escull que era el que totes les comunitats autònomes s'haguessin posat d'acord en un període tan curt de temps", va agregar Carboner, qui va tornar a subratllar el que el 40% de la inversió estatal es dediqui a mesures de lloguer.

En un altre ordre de coses, el conseller va remarcar que el Registre Únic de Demandants deu "millorar-se i perfeccionar-se", un aspecte en el qual Balears "s'ha avançat" amb el nou Govern.

LLOGUER DAVANT DE LA FALTA DE FINANÇAMENT

Sobre la situació del mercat de l'habitatge a les illes, Carboner va explicar que el "problema més greu" que presenta l'arxipèlag és "la falta de finançament" per als promotors, la qual cosa produeix que es doni una "contradicció" al fet que les empreses que volen crear habitatge protegit no puguin fer-ho per no tenir aquests fons, una circumstància que es donen també en els ciutadans que volen accedir a un immoble.

Tot i això, el conseller va destacar que l'impuls del lloguer és una resposta a aquesta situació actual. També va agregar que es deu "treballar a fons" per aportar finançament i va dir sobre aquesta qüestió que s'haurà de tenir més coneixement dels crèdits de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) o la millora del registre comú.

MILLORAR LA REHABILITACIÓ I QUALIFICACIÓ

Referint-se un altre cop al Pla Estatal, Carboner va agregar que també que es deu "apostar de manera decidida per la rehabilitació", si bé va matisar que l'executiu pretén fer-ho estenent les Àrees de Rehabilitació Integral. Tot i això, el conseller va especificar que seria convenient que les reformes aïllades o parcials poguessin tenir acollida en el Pla Estatal, per a la qual cosa existeixen diverses propostes presentades en el ple de la Conferència Sectorial.

A més, va afegir que una altra de les novetats del Pla és l'alteració de la qualificació de terra públic, amb la intenció que s'estengui a tota la vida útil de l'immoble i no en els 30 anys que fins ara estava detallat.