Actualizado 30/09/2008 21:00 CET

CCOO manifesta que l'externalització de serveis públics ja és "una epidèmia" en les administracions

MENORCA, 30 de setembre (EUROPA PRESS)

CCOO de Menorca va denunciar avui que l'externalització dels serveis públics a empreses privades per part de les administracions s'ha convertit ja en una "epidèmia" tot i que el context econòmic mundial està demostrant que és un model de gestió "equivocat".

Així ho ha afirmat el seu delegat a Menorca, Ramón Carreras, en el marc de les primeres jornades de privatització i externalització en l'administració pública que s'han celebrat avui al municipi d'Es Castell i on el sindicat ha facilitat informació als treballadors sobre aquesta qüestió.

CCOO va considerar que amb l'externalització dels serveis públics només s'està "perjudicant als treballadors i als usuaris". Als treballadors perquè suposa "precarietat laboral" en els seus llocs de treball i als usuaris per "la pèrdua de qualitat" en els serveis prestats.

Les jornades organitzades pel sindicat van comptar amb la participació de tècnics en privatització i externalització provinents de Catalunya. Els tècnics van anunciar que en la comunitat catalana ja han portat a la justícia a la Generalitat i a alguns ajuntaments per fer "una cessió il·legal de treballadors a empreses privades".

Un dels tècnics, Salvador Lara, va destacar que els sectors més afectats per l'externalització són "els serveis socials, els sociosanitaris, els informàtics i els culturals". En aquest sentit, Lara va advertir que la qualitat en la futura aplicació de "la Llei de la Dependència" es pot veure afectada perquè les comunitats autònomes cedeixin "la gestió a empreses privades".

Lara va destacar que l'externalització ha demostrat que "no és més eficaç, no és més eficient i a la llarga no és menys costosa".

El tècnic també va recalcar que a Balears, igual que a Catalunya, les administracions estan "creant consorcis" que en els seus estatuts contenen clàusules que faciliten l'externalització i que la creació d'aquests models de gestió s'està estenent tant en "les administracions grans com en les petites".

Per la seva banda, Carreres va destacar que el Consell Insular de Menorca ja ha externalitzat serveis com la informàtica o la recollida d'escombraries i que en el cas de les escombraries els ciutadans "ja s'han queixat degut al servei dolent que reben". Carreres va afegir també que consideren que l'externalització d'IB3 comporta "precarietat laboral" per als seus treballadors.

La delegació de CCOO a l'illa va aprofitar les jornades per anunciar que el pròxim dia 7 d'octubre s'adhereix a la convocatòria de manifestació a nivell estatal en contra de la jornada laboral de 65 hores.