Els preus a Balears pugen un 0,1% interanual a l'agost

Publicado 13/9/2019 10:00:35CET
Dues persones en un supermercat.
Dues persones en un supermercat.EUROPA PRESS - Archivo

PALMA DE MALLORCA, 13 Sep. (EUROPA PRESS) -

L'Índex de Preus al Consum (IPC) de Balears ha pujat un 0,1% a l'agost respecte al mateix mes de l'any anterior, segons les dades difoses aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). En relació a juliol, els preus han variat un 0% i des de principi d'any, han augmentat un 0,4%.

En termes interanuals, els preus que més han pujat a l'agost a Balears són els del vestit i el calçat (0,9%) i l'equipament de la llar (0,8%). En canvi, han abaixat els preus de les begudes alcohòliques i el tabac (-0,7%), l'habitatge (-3,2%) i el transport (-0,8%).

Respecte al mes anterior, la variació més gran a Balears l'experimenten els preus de l'oci i la cultura (1,4%). Per contra, els preus que més baixen són els del vestit i calçat (-4,0%) i l'habitatge (-0,9%).

Enguay, els preus que més han baixat a les Illes són els del vestit i calçat (-14,4%) i l'habitatge (-3,7%). Els que més s'han encarit són els dels hotels, cafès i restaurants (8,6%).

DADES NACIONALS

A escala nacional, l'IPC va retrocedir un 0,1% a l'agost en relació al mes anterior i va retallar dues desenes la seva taxa interanual, fins al 0,3%, el seu menor nivell des de setembre de 2016, segons les dades definitives publicades aquest divendres, que coincideixen amb els avançats a la fi del mes passat.

Estadística ha atribuït el descens de la taxa interanual de l'IPC d'agost a l'abaratiment de l'electricitat, del gas i dels carburants i al fet que els preus dels serveis d'allotjament van augmentar menys del que ho van fer l'agost de 2018.

Amb la dada d'agost, l'IPC interanual reprèn la senda a la baixa després que al juliol pugés una desena i se situés en el 0,5%.

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, es va mantenir a l'agost en el 0,9%, amb el que se situa sis desenes per sobre de l'IPC general.

En el vuitè mes de l'any, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa anual en el 0,4%, dues desenes menys que al juliol.

Segons l'INE, entre els grups que van contribuir a l'agost al descens de la taxa interanual de l'IPC es troben l'habitatge, que va retallar més d'1,5 punts la seva taxa anual, fins al -3,3%, per l'abaratiment de l'electricitat i del gas; el transport, la taxa anual del qual va baixar tres desenes, fins al 0,2%, pel menor cost dels carburants; i hotels, cafès i restaurants, que van reduir la seva taxa anual una desena, fins a l'1,9%, per l'evolució dels preus dels serveis d'allotjament.

Per contra, el grup d'oci i cultura va elevar quatre desenes la seva taxa interanual a l'agost, fins al 0,1%, per l'encariment dels paquets turístics.

ELS PREUS BAIXEN UN 0,1% EN EL MES PER LES REBAIXES I LA LLUM

En termes mensuals, l'IPC va retrocedir un 0,1% a l'agost animat pels descensos de preus del vestit i el calçat (-1,2%) a causa del final de les rebaixes d'estiu, i per l'habitatge, que va retallar els seus preus un 1% en el mes degut principalment a l'abaratiment de l'electricitat.

Per contra, el grup d'oci i cultura va elevar els preus a l'agost un 1,1% per l'encariment dels paquets turístics, i el grup d'aliments va apujar els seus preus un 0,1% per l'encariment de la majoria dels seus components, entre els quals destaquen el peix i marisc i la carn.

BAIXA L'IPC INTERANUAL EN TOTES LES COMUNITATS

La taxa anual de l'IPC va baixar a l'agost en totes les comunitats autònomes. Els majors descensos es van registrar a Galícia i Astúries, amb reculades de quatre desenes, i els menors a Aragó, Balears, Cantàbria, Madrid, Navarra i La Rioja, amb disminucions d'una desena.

Les regions que presentaven a l'agost les majors taxes anuals d'IPC van ser Navarra (0,9%) i Madrid (0,7%).

Contador

Para leer más